Ministarstvo finansija FBiH
0

Zaključan trezor, nema isplata do donošenja budžeta

SRNA
Ministarstvo finansija Federacije BiH već je zaključalo trezor i neće dozvoliti nijednu isplatu koja se odnosi na 2011. godinu do donošenja budžeta, odnosno odluke o privremenom finansiranju FBiH, jer bi bez toga značilo da se transakcije obavljaju nelegalno, tvrdi pomoćnik ministra finansija i trezora FBiH Emir Silajdžić.

Prema njegovim riječima, do 31. januara mogu se obavljati plaćanja obaveza iz prethodne godine, ali isključivo iz prihoda koji su bili planirani u toj budžetskoj godini.

"FBiH se još od 1. januara nalazi u ozbiljnoj krizi, jer ne može biti potrošena nijedna marka sredstava za ovu godinu. Finansijska blokada je već nastupila i sve što se eventualno troši u prvoj polovini januara mogu da budu samo privatni, a nikako javni troškovi FBiH", rekao je Silajdžić za "Oslobođenje". 

On je istakao da je Ministarstvo finansija FBiH još početkom novembra prošle godine okončalo svoj posao na prijedlogu budžeta za 2011. godinu, odnosno utvrdilo kako bi on treblo da izgleda, ali da se Vlada FBiH umjesto njega odlučila na usvajanje Prijedloga odluke o privremenom finansiranju koja ni kao takva nije usvojena u oba doma Parlamenta FBiH zbog čega i jeste nastupila finansijska kriza FBiH. 

"Mislim da se ovo namjerno radi. Nastala je opšta konfuzija, koja je mogal biti izbjegnuta", tvrdi Silajdžić.

On odgovornim za sve propuste smatra predsjednika Vlade FBiH Mustafu Mujezinovića. 

"Naš premijer zauzeo je poziciju kao da je u nekoj privatnoj firmi, a ne u državnom organu. Donose se i predlažu brojne protivzakonite procedure kojima se ruši funkcionisanje FBiH", kategoričan je Silajdžić.