Brojne kritike
13

Zaključak sjednice: OSA radila u skladu sa zakonom, još uvijek nepoznato da li je Špirić slao lažne zaključke

Piše: Er. M.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Komisija za nadzor nad OSA-om zaključila je nakon današnje sjednice kako je OSA svoje poslove obavljala u skladu sa zakonom i kako je direktor Osman Mehmedagić s pravom zabranio otvaranje istrage glavnom inspektoru OSA-e Damiru Bevandi, a koja je zatvorena prije šest mjeseci.

Član Komisije za nadzor nad OSA-om Fahrudin Radončić rekao je da prema njegovom mišljenju današnji sastanak nije riješio kadrovski sukob u OSA-i.

On smatra da je sjednica pokazala teški kadrovski sukob u OSA-i i da prema mišljenju direktora OSA-e glavni inspektor nema kompetencije da kontroliše rad.

Radončić je kazao da OSA na čelu s Osmanom Mehmedagićem nema kapacitet da odgovori zadatku.

On je rekao da je glavni inspektor upoznao Komisiju prije nekoliko mjesec da mu je onemogućen pristup određenim informacijama, što mu otežava rad, a onemogućio mu je Mehmedagić.

On je kazao da s direktorom OSA-e razgovara Bakir Izetbegović, a ne on.

Predsjedavajući Komisije za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić rekao je da je bilo govora o zaključku o njegovoj suspenziji.

Kako kaže, Komisija nije prihvatila zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On se pita da li će OSA imati snage da se uhvati ukoštac s problemima i da se on protivi uvođenju verbalnog delikta.

Član Komisije za nadzor nad OSA-om Darko Babalj rekao je da je Špirić stavio na dnevni red zaključke Zastupničkog doma i da oni nisu usvojeni.

Ipak, rekao je da još nisu raspravljali o tome da li je Špirić potpisao lažne zaključke i da će o tome raspravljati tek u nastavku sjednice.

Usvojili su zaključak da OSA upozna Komisiju o dopisu koji je poslala PIC-u nakon sastanka u Mostaru. Istakao je da OSA radi u skladu sa zakonom i da niko nije usvojio zaključak da ne radi.

On je kazao da Mehmedagić ima zakonsko pravo da uskrati pristup određenim informacijama.

Član Komisije Sadik Ahmetović rekao je da je današnja komisija završila prvi dio sjednice konfuzno, jer je tako htio Špirić.

On je kazao da je poslije sastanka u Mostaru Milorad Dodik izjavio da je OSA neprijateljska organizacija. Ipak, istakao je da nije ispravan način na koji je brani Bakir Izetbegović.

Ahmetović je rekao da svi žele OSA-u za sebe i da je to problem s kojim se OSA suočava. Što se tiče lažnih zaključaka, on je rekao da o tome nije bilo govora.

Član Komisije Damir Bećirović smatra kako sutra treba ići zahtjev za smjenu Špirića zbog zloupotrebe položaja.

Kako kaže, ovo je sve bila Špirićva gimnastika, koji se ne sjeća zaključka da OSA radi po zakonu.

Otkrio je da je glavni inspektor tražio dozvolu za otvaranje istrage koja je zatvorena prije šest mjeseci, što je Mehmedagić zabranio u skladu sa zakonom. On nije htio otkriti detalje ističući da je glavni inspektor izašao iz svoje nadležnosti.

On smatra da je jedini pravni put da Špirić bude smijenjen iz Komisije za nadzor nad OSA-om.