Svi šute
41

Zaključak o zabrani zapošljavanja državnih službenika u KS "zaglavio" u kabinetu Ane Babić

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj (SDA) raspisao javni konkurs za prijem državnih službenika, uprkos zaključku kantonalnog organa zakonodavne vlasti, iz Skupštine KS kazali su nam da se zaključak kojim se zabranjuje zapošljavanje novih službenika još uvijek nalazi u kabinetu predsjedavajuće Ane Babić (SBB).

Od Skupštine Kantona Sarajevo tražili smo odgovor na pitanje kako je moguće da se predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj ogluši na zaključak koji je usvojio kantonalni organ zakonodavne vlasti, a kojim je Vladi KS naloženo da obustavi sve konkurse za prijem državnih službenika na neodređeno vrijeme.

Iz Skupštine KS kazali su nam da se zaključak i ne treba objaviti u Službenim novinama Kantona Sarajevo i da su stručne službe Skupštine KS dostavile zaključak u kabinet predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić na potpisivanje.

"Dalje odgovore morat ćete tražiti u kabinetu predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić", rekli su nam iz Skupštine KS.

Na pitanje o tome kada zaključak stupa na snagu, iz stručnih službi Skupštine KS kazali su nam kako oni ne mogu dati tumačenje usvojenog zaključka.

Ovim povodom pokušali smo bezuspješno stupiti u kontakt s Anom Babić tražeći da nam odgovori na pitanja da li je ikada potpisala usvojeni zaključak, a ukoliko nije, zbog čega to nije urađeno i kako je moguće da premijer KS raspisuje konkurse uprkos jasnoj naredbi Skupštine KS.

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS Sejo Bukva rekao nam je da mu uopće nije jasno kako je Adem Zolj mogao raspisati konkurs za prijem dva državna službenika s obzirom na zaključak Skupštine KS. Kako kaže, čim stigne u Skupštinu KS tražit će objašnjenje i odgovore vezane za ovu vrstu devijacije.

Istakao je da se zaključak Skupštine Kantona Sarajevo morao potpisati odmah nakon donošenja.

Podsjećamo, na sjednici održanoj 12. oktobra 2018. godine Skupština Kantona Sarajevo naložila je svim javnim subjektima da obustave zapošljavanje državnih službenika na neodređeno vrijeme u Kantonu Sarajevo.

Zaključak kantonalnog organa zakonodavne vlasti nije spriječio premijera KS Adema Zolja da zatraži od Agencije za državnu službu Federacije BiH raspisivanje konkursa za prijem dva državna službenika.

Tako je 23. oktobra 2018. godine, odnosno 12 dana nakon usvajanja zaključka na sjednici Skupštine KS, Zolj raspisao konkurs za prijem stručnog savjetnika za poslove iz oblasti saobraćaja i stručnog saradnika za evropske integracije.