BiH
3

Zakazana sjednica Parlamenta FBiH: Koalicija SDA-SBB-HDZ BiH na praktičnom testu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon skoro pet mjeseci neodržavanja redovnih sjednica, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH konačno će danas nastaviti 12. redovnu sjednicu. Ovo će ujedno biti i sjednica na kojoj će se vidjeti postoji li u Federaciji BiH parlamentarna većina i da li će biti deblokiran rad zakonodavne vlasti u entitetu.

Na dnevnom redu 12. redovne sjednice, prekinute 13. jula, našli su se Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju u FBiH i Nacrt zakona o prijevozu opasnih materijala.

Zastupnici su već raspravljali o Nacrtu zakona o Gradu Goraždu, Nacrtu zakona o Gradu Cazinu, Nacrtu zakona o Gradu Livnu, Nacrtu zakona o šumama, Nacrtu zakona o premjeru i registraciji nekretnina i Nacrtu zakona o koordinaciji u procesu evropskih integracija u FBiH.

Od ranije je poznato da je HDZ BiH posebno zainteresovan za Zakon o šumama i Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji zbog koje se dugo vremena sporio sa zastupnicima iz reda SDA.

Naime, HDZ BiH je prije blokade Parlamenta FBiH tražio da se ovi zakoni povuku sa dnevnog reda na doradu na šta su se oglušili partneri iz SDA i SBB-a.

Na dnevni red trebao bi naknadno biti uvršten i Zakon o boračkoj populaciji u FBiH za koji je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da je uslov za funkcionisanje Parlamenta FBiH.

Zanimljiv je svakako i stav SBB-a koji je jasno poručio kako neće pristati na to da kompletna Federacija BiH bude talac nečijih želja i prohtjeva.

U četvrtak bit će održana vanredna sjednica na zahtjev opozicionih stranaka, a na kojoj će se između ostalog naći prodaja državnog udjela u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

Na dnevnom redu vanredne sjednice naći će se Informacija Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva o stanju u zdravstvenom sistemu u FBiH, Informacija Vlade FBiH o postupku prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, statusu radnika, imovine i udjela Fabrike duhana Sarajevo u drugim privrednim društvima FBiH te Stanje u Federalnom zavodu PIO/MIO, položaj penzionera u FBiH i sagledavanje mogućnosti unapređenja statusa sadašnjih i budućih penzionera u FBiH.

Kako saznajemo, Federalna vlada dostavila je zastupnicima zaključak u kojem stoji da će im Informaciju o stanju u Federalnom zavodu PIO/MIO dostaviti u roku od 45 dana.