Podaci iz registra
71

Zakazala "Pravednost" Semira Halilovića: Iako je osnivač tvrdi da nema nikakvu fondaciju

Piše: I. Č.
Semir Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semir Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članak naslovljen "BPS-ov ministar Muharem Fišo odobrio sredstva od 290 hiljada KM fondaciji Semira Halilovića", objavljen 20. jula na portalu Klix.ba, izazvao je žestoke reakcije u javnom prostoru, ali i reakcije "patriotskih kadrovika" Kantona Sarajevo Semira Halilovića i Muharema Fiše, koji su nam poslali demantije. Oni tvrde da Semir Halilović nema nikakvu fondaciju, ali ne i da nije osnivač bilo kakve fondacije - ono što je Klix.ba objavio na osnovu podataka iz registra.

Podaci iz registra Federalnog ministarstva pravde, koje smo zatražili pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, kazuju da su osnivači Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" Semir Halilović, Medina Delalić, Nusret Halilović, Sead Gajević i Smajo Halilović.

Također se navodi da su članovi Upravnog odbora navedene Fondacije Adnan Velagić, Mesud Hero, Anisa Medar i Maja Kundačina.

U jučerašnjem tekstu smo naveli da je Ministarstvo za boračka pitanja, na čelu s BPS-ovim ministrom Muharemom Fišom, odobrilo sredstva u iznosu od 290 hiljada KM projektima Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", čiji je osnivač BPS-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Semir Halilović.

Dodajmo i to da su gotovo svi članovi Upravnog odbora, kao i osnivači Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", članovi Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović.

Član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović obratio nam se, nakon što je tekst objavljen, demantijem u kojem tvrdi da nema nikakvu fondaciju i da ne koristi novac bilo kakvih fondacija.

"Semir Halilović nema ama baš nikakve veze s novcem koji se daje braniteljima za pomoć u njihovoj odbrani pred sudovima u Bosni i Hercegovini, a to možete provjeriti u izvještaju Budžetske inspekcije KS koja je tačno utvrdila za šta je trošen taj novac otkad se osigurava iz budžeta KS", poručuje Halilović.

Reakcija je stigla i iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Ministar Muharem Fišo također tvrdi da nije tačna informacija da je fondacija Semira Halilovića dobila iz budžeta Kantona Sarajevo 290 hiljada KM.

"Zastupnik Halilović nije raspolagao novcem u navedenoj fondaciji, niti je imao bilo kakvog dodira s tim novcem, što je utvrđeno višestrukim izvještajima", tvrdi Fišo.

Podsjećamo, Klix.ba nije napisao da je Semir Halilović raspolagao navedenim novcem, već da je indikativno da su utrošci sredstava fondacije, koja nema ni zvaničnu internetsku stranicu, prekriveni velom tajne.