Za borce Armije RBiH
313

BPS-ov ministar Muharem Fišo odobrio sredstva od 290 hiljada KM fondaciji Semira Halilovića

Piše: I. Č.
Muharem Fišo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muharem Fišo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo za boračka pitanja KS, na čelu s BPS-ovim ministrom Muharemom Fišom, raspisalo je 12. februara 2016. javni poziv za finansiranje projekata pružanja pravne i druge pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Armije RBiH. Sredstva u iznosu od 290 hiljada KM odobrena su projektima Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" Sarajevo, čiji je osnivač BPS-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Semir Halilović.

Ministar Muharem Fišo je, u odgovoru na zastupničko pitanje Nermina Bjelaka s 28. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, napisao da su nakon javnog poziva zaprimljene tri aplikacije, a odobrena je podrška projektima Fondacije za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost" Sarajevo.

U prvom projektu riječ je o pružanju finansijske podrške učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, u toku sudskih postupaka koji se odnose na njihovo učešće u ratu u BiH i angažovanje istražitelja i drugih osoba koje predstavljaju saradnike u toku pripremanja odbrane i u njenom toku, u predmetima kojima su obuhvaćeni učesnici odbrambenog rata.

"Za ovaj projekt je odobreno ukupno 140 hiljada KM", odgovorio je Muharem Fišo.

Za drugi projekt - otkup dokumenata, audio i vizuelne građe, ekspertiza, analiza i drugih materijala vezanih za rat u BiH, koji se daju na korištenje timovima odbrane i za stvaranje arhiva fondacije, odobreno je ukupno 115 hiljada KM.

Za treći projekt - pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, istoj fondaciji su, prema riječima ministra Fiše, odobrena sredstva od ukupno 35 hiljada KM.

Fondacija za zaštitu historijskih činjenica "Pravednost", čiji je osnivač Semir Halilović, sin predsjednika BPS-a Sefera Halilovića, nema zvaničnu internetsku stranicu, a indikativno je da su i utrošci sredstava te Fondacije prekriveni velom tajne.