BiH
0

Zakašnjela bitka za Pranjavor: SNSD-ova i SDS-ova nedjeljna prepucavanja

Klix.ba/Fena
Drago Kalabić (Foto: Klix.ba)
Drago Kalabić (Foto: Klix.ba)
Drago Kalabić, kandidat Dodikovog SNSD-a na prošlim lokalnim izborima za načelnika Općine Prnjavor, ustvrdio je danas da je on, odnosno njegova stranka pokradena na tim izborima. Pobjedu je , i to ubjedljivu, odnio SDS-ov kandidat i sadašnji načelnik Siniša Gatarić.

Kalabić, čija je pozicija u samoj stranci oslabila nakon što nije uspio ubijediti ni svoje sugrađane da glasaju za njega, kazao je danas novinarima u Banjoj Luci kako je Centralna izborna kosmija (CIK) BiH dokazala izbornu krađu koju je SDS organizovao u Prnjavoru.

"Centralna izborna komisija je, u zakonom utvrđenom postupku, dokazala izbornu krađu u Prnjavoru, koju je organizovao SDS, njihov potpredsjednik i aktuelni načelnik Općine Siniša Gatarić", rekao je Kalabić na konferenciji za medije.

Naveo je i da Mladen Bosić, nakon ovoga "nema prava da govori o poštenim odnosima, jer njegova stranka do izbornog rezultata dolazi krađom".

"CIK je kaznio pet članova SDS-a maksimalnim kaznama i diskvalifikacijom iz izbornog procesa. S obzirom na činjenicu da je Mladen Bosić često držao pridike o tome kako treba da se radi, postavljamo mu pitanje kako će se odrediti o članovima SDS-a koji su učestvovali u izbornoj krađi i da li ih priprema za novu krađu? Činjenica je da i sam Gatarić, ne samo da se nije ogradio, već je pokušao da omalovaži odluke CIK-a", izajavio je Kalabić.

Drago Kalabić je javnosti i građanima RS uputio, kako je naveo, izvinjenje zbog "primitivnog i bahatog ponašanja Siniše Gatarića".

"U ime građana općine Prnjavor želim da uputim izvinjenje zbog primitivnog i bahatog ponašanja načelnika općtine Prnjavor Siniše Gatarića i njegovih najprizemnijih pokušaja da se zaustavi jedina investicija u Prnjavoru, a to je izgradnja autoputa, koji je potreban građanima Prnjavora i cijeloj RS i koji podržavaju svi načelnici osim Gatarića", kazao je Kalabić.

Nije trebalo dugo čekati da se oglasi i najjača opoziciona strnka u RS-u. SDS je ocijenio Kalabićeve izjave "nebuloznim" te naveo da ne zaslužuju pažnju.

"Smiješni su pokušaji Drage Kalabića da se nametne kao mali baja i tako dodvori velikom baji", kometar je SDS-a na Kalabićeve tvrdnje.

Podsjećanja radi, Kalabić, član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a, zatražio je od predsjednika SDS-a Mladena Bosića da objasni šta za građane RS znači "probosanski kurs", koji je Bosić zauzeo u Sarajevu.

"Očekujemo da nam Bosić kaže kakve će posljedice narod u RS-u imati zbog najavljenog potpisivanja sporazuma između SDS-a i SDA", ustvrdio je, između ostalog, Kalabić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.