Nova faza
25

Zajednički napredni borbeni avion Japana, Britanije i Italije poletjet će do 2035. godine

S. M.
Velika Britanija, Japan i Italija potpisale su međunarodni sporazum o uspostavljanju programa usmjerenog na razvoj naprednog borbenog aviona, objavili su u četvrtak ministri odbrane uključenih zemalja.

Sporazum, dolazi godinu dana nakon što su tri zemlje uspostavile svoju prvu veliku saradnju u odbrambenoj industriji.

Parlamenti svake zemlje moraju ratifikovati sporazum, koji ima za cilj da borbeni avion leti do 2035. godine. Zajednička razvojna faza programa počet će 2025. godine.

I zajedničko sjedište Global Combat Air Programa (GCAP) i industrijski centar bit će smješteni u Britaniji. Prvi izvršni direktor organizacije dolazi iz Japana, dok će prvi rukovodilac poslovne organizacije biti iz Italije, navodi se u saopćenju.

"Nijedna nacija ne može to učiniti sama na ovom nivou stručnosti", rekao je britanski ministar odbrane Grant Shapps.

"Dok se suočavamo sa najsloženijim sigurnosnim okruženjem od Drugog svjetskog rata osiguravanje zračne nadmoći i dalje predstavlja ključni izazov koji moramo postići", dodao je japanski ministar odbrane Minoru Kihara, uz Shappsa i talijanskog ministra odbrane Guida Crosetta u Tokiju.

Britanska vlada je saopćila da će projekat podržati buduću indo-pacifičku stabilnosti širu globalnu sigurnost.

Supersonični "stealth" borbeni avion će imati radar koji može pružiti 10.000 puta više podataka od postojećih sistema, saopćila je britanska vlada.

U projekat su uključeni britanski BAE Systems (BAES.L) , italijanski Leonardo (LDOF.MI) , evropski proizvođač projektila MBDA i proizvođač motora Rolls-Royce (RROYC.UL).