Banja Luka
88

Zajednička komisija NSRS-a i Vijeća naroda sutra usaglašava Izborni zakon RS-a i Zakon o referendumu

SRNA
Zajednička komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata održat će sutra sjednicu u Banjoj Luci radi usaglašavanja Izbornog zakona RS-a i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Peta sjednica Zajedničke komisije bit će održana u prostorijama Narodne skupštine u 11 sati, najavljeno je iz NSRS-a.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 19. aprila usvojila Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u RS-u sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

"Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u RS-u", navodi se.

Narodna skupština je na istoj sjednici usvojila i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske čija je namjera da se potpunije reguliše sprovođenje ovog oblika neposredne demokratije.