{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"

F
21.7.2010. u 17:39
0
12
"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"
0
"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"
šeik Hamad bin Khalif Al-Thani
Emir Države Katar šeik Hamad bin Khalif Al-Thani i supruga šeika Mozah bint Nasser Al-Missned u zvaničnoj su posjeti BiH.
Ceremoniji svečanog dočeka u krugu rezidencijalnog objekta Konak prisustvovali su, osim članova Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Azra Hadžiahmetović, gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen te predstavnici kabineta članova Predsjedništva BiH.

Tokom prijateljskog razgovora dviju državnih delegacija konstatovano je da BiH i Država Katar imaju odlične bilateralne odnose te je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti turizma, energetskog sektora, razvoja putne i avioinfrastrukture, saradnje u oblasti vojne industrije, hemijske industrije, obrazovanja, nauke i zdravstva.

Emir Katara naglasio je da je njegova zemlja veoma zainteresovana za ulaganja u bosanskohercegovačku privredu, a dogovoreno je da se, čim se steknu uslovi, uspostavi avio-linija između Dohe i Sarajeva.

Također je rekao da Katar posebnu pažnju polaže nauci te investiranju u oblasti koje nisu direktno vezane za naftnu industriju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić rekao je da je strateški plan BiH u oblasti razvoja energetike, hidro i termopotencijala. Prema njegovim riječima, BiH i sada izvozi struju, te će u EU unijeti hiljade megavata čiste struje.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i ulaganja u bosanskohercegovačku privredu, aktuelnu halal proizvodnju, za koju su predstavnici Katara izrazili veliki interes, a bilo je razgovora i o saradnji u oblasti hemijske industrije.

Silajdžić je spomenuo da je aktuelna ideja da se u regiji, zajedno sa susjednim zemljama, dogovore i jačaju centri za primijenjena istraživanja, u kojima cijela regija može sarađivati s Katarom.

Emir Katara istakao je da njegova zemlja ispituje mogućnosti ulaganja i u polju nauke i obrazovanja i da očekuje zakonski i sporazumno omogućavanje bržeg investiranja u naše prirodne potencijale, industriju i nauku.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je i podržao svjetski poznatu katarsku televiziju Al-Jazeeru da otvori svoje regionalno sjedište u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za svu pomoć i podršku koju je Katar pružao našoj zemlji u proteklom periodu.

U katarskoj delegaciji koja prati emira Katara i suprugu su ministar ekonomije i finansija Yousef Hussain Kamal, predsjednik Katarskog medijskog instituta šeik Hamad bin Thamer Al-Thani te šef Divana emira Katara šeik Abdulrahman bin Saud Al-Thani.

U delegaciji su i ministar za međunarodnu saradnju dr. Khaled bin Mohamed Al-Attiyah, ministar trgovine šeik Jassem bin Abdulaziz bin Jassem Al-Thani, predsjednica Katarskog univerziteta dr. šeika Al-Misned, ambasador Države Katar u BiH dr. Mubarak bin Kleefeekh Al-Hajri, šef Odjela za Ameriku i Evropu ambasador Adel Ali Al-Khal, izvršni direktor Qatar Holding Company Ahmed Mohamed Al-Sayed i šef Odjela za istraživanja i studije Mohamed Nasser Al-Fuhaid Al-Hajri te predstavnici emirovog Kabineta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: