{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"

F
21.7.2010. u 17:39
0
12
"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"
0
"Zainteresovani smo za ulaganje u bh. privredu"
šeik Hamad bin Khalif Al-Thani
Emir Države Katar šeik Hamad bin Khalif Al-Thani i supruga šeika Mozah bint Nasser Al-Missned u zvaničnoj su posjeti BiH.
Ceremoniji svečanog dočeka u krugu rezidencijalnog objekta Konak prisustvovali su, osim članova Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Azra Hadžiahmetović, gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen te predstavnici kabineta članova Predsjedništva BiH.

Tokom prijateljskog razgovora dviju državnih delegacija konstatovano je da BiH i Država Katar imaju odlične bilateralne odnose te je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti turizma, energetskog sektora, razvoja putne i avioinfrastrukture, saradnje u oblasti vojne industrije, hemijske industrije, obrazovanja, nauke i zdravstva.

Emir Katara naglasio je da je njegova zemlja veoma zainteresovana za ulaganja u bosanskohercegovačku privredu, a dogovoreno je da se, čim se steknu uslovi, uspostavi avio-linija između Dohe i Sarajeva.

Također je rekao da Katar posebnu pažnju polaže nauci te investiranju u oblasti koje nisu direktno vezane za naftnu industriju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić rekao je da je strateški plan BiH u oblasti razvoja energetike, hidro i termopotencijala. Prema njegovim riječima, BiH i sada izvozi struju, te će u EU unijeti hiljade megavata čiste struje.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i ulaganja u bosanskohercegovačku privredu, aktuelnu halal proizvodnju, za koju su predstavnici Katara izrazili veliki interes, a bilo je razgovora i o saradnji u oblasti hemijske industrije.

Silajdžić je spomenuo da je aktuelna ideja da se u regiji, zajedno sa susjednim zemljama, dogovore i jačaju centri za primijenjena istraživanja, u kojima cijela regija može sarađivati s Katarom.

Emir Katara istakao je da njegova zemlja ispituje mogućnosti ulaganja i u polju nauke i obrazovanja i da očekuje zakonski i sporazumno omogućavanje bržeg investiranja u naše prirodne potencijale, industriju i nauku.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je i podržao svjetski poznatu katarsku televiziju Al-Jazeeru da otvori svoje regionalno sjedište u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za svu pomoć i podršku koju je Katar pružao našoj zemlji u proteklom periodu.

U katarskoj delegaciji koja prati emira Katara i suprugu su ministar ekonomije i finansija Yousef Hussain Kamal, predsjednik Katarskog medijskog instituta šeik Hamad bin Thamer Al-Thani te šef Divana emira Katara šeik Abdulrahman bin Saud Al-Thani.

U delegaciji su i ministar za međunarodnu saradnju dr. Khaled bin Mohamed Al-Attiyah, ministar trgovine šeik Jassem bin Abdulaziz bin Jassem Al-Thani, predsjednica Katarskog univerziteta dr. šeika Al-Misned, ambasador Države Katar u BiH dr. Mubarak bin Kleefeekh Al-Hajri, šef Odjela za Ameriku i Evropu ambasador Adel Ali Al-Khal, izvršni direktor Qatar Holding Company Ahmed Mohamed Al-Sayed i šef Odjela za istraživanja i studije Mohamed Nasser Al-Fuhaid Al-Hajri te predstavnici emirovog Kabineta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: