Generalni direktor
2.1k

Zaimović: U BH Telecomu nema naknada za školovanje djece ni otpremnina od 100 hiljada KM

Piše: I. Č.
Mirsad Zaimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Zaimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma, osvrnuo se u razgovoru za Klix.ba na aktuelne nesuglasice Sindikata radnika BH Telecoma i predstavnika Vlade Federacije BiH, kazavši da je neophodno uložiti dodatne napore da se dođe do kolektivnog ugovora koji neće preferirati bilo kojeg radnika u javnom sektoru.

"Trenutno su pregovori između Sindikata radnika BH Telecoma i Vlade FBiH prekinuti. Mislim da su ranije potpisali jedan sporazum u kojem su se obavezali da ne izlaze u javnost dok se pregovori ne završe. Ne znam tačno ko je prvi izašao u javnost i prekršio taj sporazum, ali je definitivno potrebno uložiti dodatne napore da se dođe do kolektivnog ugovora", kazao je Zaimović, dodavši da taj kolektivni ugovor ne bi trebao preferirati bilo kojeg radnika u javnom sektoru.

Prema Zaimovićevim riječima, radnika je, naravno, neophodno zaštititi, ali nikako da prava radnika bilo kojeg javnog preduzeća, pa bio to radnik BH Telecoma ili Elektroprivrede BiH, znatno odskaču u odnosu na prava drugih zaposlenika.

"Pregovore Vlade FBiH i Sindikata radnika BH Telecoma neophodno je, i s jedne i s druge strane, raditi tako da se ne izlazi u javnost s informacijama koje su vrlo često i netačne", rekao je Zaimović.

Dodao je da generalno misli da je, u cijeloj priči, previše netačnih informacija izašlo u javnost, a koje su kontraproduktivne za kompaniju BH Telecom.

"Bilo je optužbi i s jedne i s druge strane za koje smatram da su štetne. Bespotrebno je napravljen ambijent u kojem se šteta nanosi BH Telecomu. Mi se svi skupa u BH Telecomu trebamo fokusirati na pozitivne trendove kad je riječ o povećanju broja korisnika i unapređenja ponude, što i radimo", kategoričan je Zaimović.

Dodao je da je u javnost izašlo dosta stvari koje nisu tačne, kao što je slučaj s otpremninama od 100 hiljada KM.

"Nema nikakvih otpremnina od 100 hiljada KM. U posljednje tri godine niko nije dobio takvu otpremninu, osim one otpremnine koja je regularna, propisana pravilnikom, odnosno prepisana iz ranijeg kolektivnog ugovora o radu", istakao je Zaimović.

Na pitanje kakve otpremnine radnici BH Telecoma dobijaju, Zaimović odgovara da radnici kad idu u penziju dobijaju otpremninu kao i u svim firmama.

"U BH Telecomu je ta otpremnina sedam prosječnih plata. To je daleko od onih iznosa koje se spominju. Nema govora o 100 hiljada KM ni o nekim pravima vezanim za status zaposlenika u BH Telecom u odnosu na neke druge kompanije istog ranga", rekao je direktor BH Telecoma za Klix.ba.

Zaimović je istakao da, kada je riječ o školovanju djece, zaposlenici BH Telecoma tu nemaju nikakvih prava.

"Takvih prava nema. Niti su propisana, niti su isplaćivana, niti se isplaćuju", kazao je direktor Zaimović.

Podsjećamo, pregovori BH Telecoma i Vlade FBiH o potpisivanju novog kolektivnog ugovora započeli su još u septembru 2016. godine, a ugovor nikada nije potpisan.

U posljednje vrijeme se u javnosti pojavila informacija o analizi poslovanja BH Telecoma i HT Eroneta, koju MMF traži da se provede. Dok radnicima i članovima sindikata tih kompanija to predstavlja znak za privatizaciju, iz Vlade Federacije BiH to negiraju.

"Stav Uprave BH Telecoma i Nadzornog odbora kompanije je da je provođenje dubinske analize kompanije korisno kako bi se uvidjelo stvarno stanje i unaprijedilo poslovanje u svakom segmentu", zaključio je Mirsad Zaimović.