Proširiti raspravu
139

Zaimović otkazao tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o stanju na KCUS-u

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zakazana tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) neće biti održana. Parlamentarci će imati priliku u budućnosti raspravljati o stanju u svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i kantonalnim bolnicama, a ne samo o KCUS-u.
Sjednica na kojoj je trebala biti razmatrana tačka koja glasi "Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista" trebala je biti održana 28. januara 2020. godine na zahtjev klubova zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović danas je federalnim parlamentarcima uputio dopis u kojem ih informiše da je tematska sjednica odgođena te da će novi termin održavanja sjednice biti utvrđen naknadno, nakon što Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu.

"S obzirom na to da su od dana zakazivanja tematske sjednice pristigli zahtjevi za raspravu o stanju u svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i kantonalnim bolnicama, te zbog potrebe da imamo cjelovitu informaciju radi rasprave o stanju u zdravstvu na nivou Federacije BiH, zatražio sam od Federalnog ministarstva zdravstva da Parlamentu Federacije BiH dostavi sve potrebne informacije za raspravu", piše u obavještenju koje potpisuje Zaimović.

Zastupnicima je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić 15. januara 2020. godine dostavio obavještenje u kojem ih informiše da nisu u stanju prikupiti i dostaviti tražene infromacije za održavanje tematske sjednice te je i Mandić predložio prolongiranje održavanja sjednice.