Počinje restauracija hamama
58

Zaimović: Isa-begov hamam ćemo od rugla pretvoriti u ogledalo grada

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Suat Guray (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas potpisan protokol i turskoj firmi Ebru predano je gradilište za obnovu Isa-begovog hamama.

Protokol o saradnji na restauraciji hamama potpisali su direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zaimović i zamjenik direktora Generalne direkcije vakufa Turske Suat Guray. "Osim nas u Islamskoj zajednici na ovaj čin mogu biti ponosni i Općina Stari Grad i sve Sarajlije. Hamam je u proteklim godinama predstavljao ruglo grada, a sada će biti ponos, ogledalo Sarajeva. Ovo će biti prvi projekt koji će finansirati turska direkcija vakufa, a mi smo im već pripremili još jedan, ali vam ovom prilikom nećemo reći o čemu se tačno radi", rekao je Zaimović.

Turska direkcija vakufa osigurala je 1,5 miliona eura za ovaj projekt, s tim da je naglašeno kako cijena može varirati ovisno o eventualnim dodatnim radovima. Rok za završetak radova je 500 dana, što znači da će već iduće godine hamam biti u funkciji. Direktor Zaimović je naglasio kako će centralni dio hamama biti u izvornom obliku i u njemu će, uz tursko kupatilo, biti saune, kupke i sve ono što hamam čini hamamom, dok će dijelovima objekta sa lijeve i desne strane biti hotel malog kapaciteta, ali visoke kategorije. "Iz turske direkcije vakufa već su najavili da će hamam promovisati i uključiti u turističke ponude preko svojih agencija, a isto to ćemo učiniti i mi posredstvom agencija sa kojima sarađujemo, tako da će ovaj hamam biti značajno turističko odredište u budućnosti", najavio je Zaimović.

Suat Guray je istakao kako je njegovoj direkciji izuzetna čast da imaju priliku obnavljati građevinu iz osmanskog perioda te da je i sretan i uzbuđen zbog potpisivanja ovog protokola i početka restauracije hamama. "Ovo je za nas vrlo važan projekt i bit će nam izuzetno drago da ovaj hamam vratimo njegovim pravim vlasnicima, a to su Sarajlije", istakao je Guray.

Direktor firme Ebru, Metin Cetin, naveo je kako je njegova firma već uspješno radila na obnovu Starog mosta u Mostaru i mosta u Konjicu, te da trenutno radi na restauraciji mosta u Višegradu. "Velika nam je čast što nam je povjeren posao restauracije hamama i učinit ćemo sve da on bude što ljepši i urađen tačno onako kako je predviđeno projektom", naveo je Cetin. Hamam je izgrađen 1462. godine, nakon čega je izgorio u požaru i obnavljan te ponovo rušen. Posljednji je put devastiran u proteklom ratu, nakon čega je, 2004. godine, proglašen nacionalnim spomenikom, a godinu kasnije vraćen u vlasništvo Vakufskoj direkciji Sarajevo.