Novi predsjedavajući
39

Zaimović: HDZ-ova uslovljavanja za formiranje Vlade FBiH su neracionalna i neproduktivna

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
HDZ-ova uslovljavanja kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH su neracionalna i neproduktivna, ocijenio je u razgovoru za Klix.ba predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

Većinom glasova federalnih parlamentaraca zastupnik SDA Mirsad Zaimović izabran je u utorak za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Njegovim imenovanjem, kao i imenovanjem Mladena Boškovića za zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, potvrđeno je postojanje parlamentarne većine.

Javnost u Bosni i Hercegovini već je upoznata o biografiji Mirsada Zaimovića s obzirom na to da je novi predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i u proteklom periodu obnašao značajne pozicije poput zastupnika u Parlamentu FBiH i generalnog direktora kompanije BH Telecom.

Na samom početku razgovora Zaimovića smo pitali o programu rada Parlamenta Federacije BiH, odnosno šta smatra da treba biti u fokusu federalnog organa zakonodavne vlasti u narednom periodu.

"Prije svega potrebno je da usvojimo Program rada s obzirom na to da Zastupnički dom Parlamenta FBiH, nažalost, nije usvojio Program rada za 2019. godinu. Nakon godišnjih odmora pripremit ćemo Program rada za ovu godinu i odmah početi izradu plana rada za 2020. godinu", rekao je Zaimović.

Kako kaže, stručne službe Parlamenta Federacije BiH pokazale su se poprilično neefikasnim, zbog čega je potrebno u što skorijem vremenu usvojiti odluku o organizaciji rada Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te uspostaviti sve službe potrebne za efikasno funkionisanje Parlamenta FBiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mi već rješavamo problem prostora, odnosno smještaja Parlamenta Federacije BiH. Zakazani su sastanci s Gradskom upravom Grada Sarajeva u čijim prostorijama se nalazi Parlament FBiH, a sve s ciljem da postignemo napredak i kada je riječ o uslovima rada. Naravno, moramo uspostaviti i službe koje će omogućiti bolju komunikaciju s javnošću, odnosno građanima i medijima, kao i službe koje će omogućiti efikasnije donošenje zakona i propisa", kazao je Zaimović.

Konstruktiva kritika nije isto što i populizam

Parlament Federacije BiH jedan je od rijetkih organa zakonodavne vlasti koji nema uspostavljenu službu za odnose s javnošću. Naime, i Parlamentarna skupština BiH i Narodna skupština RS-a, ali i većina kantona u sastavu FBiH ima uspostavljene službe za odnose s javnošću koje po automatizmu osiguravaju i viši stepen transparentnosti. Zaimovića smo pitali i da li vjeruje da će u Parlamentu FBiH biti kapaciteta da se osnuje jedna takva služba, a on je odgovorio kako za to mora biti kapaciteta.

"U ovom trenutku mi imamo sekretara u funkciji vršitelja dužnosti. Dakle, imamo privremenog sekretara i to pitanje se mora pod hitno riješiti. Sekretar se u konačnici treba baviti organizacijom službi i odjela u Parlamentu FBiH. Planiramo osnivanje i odjela za međunarodne odnose koji će se baviti pitanjima vezanim za evropske integracije", rekao je Zaimović.

Na pitanje o ključnim zakonima koji bi se u narednom periodu trebali naći na dnevnom redu Zaimović je odgovorio da će to prioritetno biti dva seta zakona. Tačnije, set zakona koji omogućava kvalitetnije i lakše funkcionisanje privrede i set zakona koji se odnosi na usklađivanje zakona s evropskom pravnom stečevinom.

"Privreda je osnov ekonomskog funkcionisanja države. Naš cilj je da omogućimo lakše i jednostavnije funkcionisanje privrednim subjektima, što će se u konačnici odraziti i na poboljšanje standarda kroz povećanje broja zaposlenih osoba. Svakako, tu su i zakoni koje je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH u saradnji sa sindikatima. Drugi set zakona odnosi se na usklađivanje domaćih zakona s evropskom legislativom", kazao je Zaimović.

Parlament Federacije BiH u protklom periodu, a posebno u prethodnom mandatu, bio je meta čestih kritika opozicije zbog odnosa Vlade FBiH prema Parlamentu FBiH. Vlada FBiH često je optuživana da se ponaša kao da zakonodavna vlast odgovara izvršnoj vlasti, a ne obrnuto. Kritike su upućivane i zbog nedolaska federalnih ministara na sjednice Zastupničkog doma kao i na sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH insistirao sam na dosljednoj primjeni poslovnika o radu. I u smislu odnosa prema Vladi FBiH ja ću insistirati na punoj primjeni Poslovnika o radu i ostalih propisa koji definišu odnos izvršne i zakonodavne vlasti", rekao je Zaimović.

Što se tiče nedolaska ministara, predsjedavajući je kazao da će insistirati na prisustvu najodgovornijih ljudi na sjednicama Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s obzirom na to da je riječ o funkcionerima koji su predlagači zakona o kojima se izjašnjavaju parlamentarci.

U ovom momentu već je poznato da će većinu u Parlamentu FBiH činiti SDA, HDZ BiH, SBB, DF i grupa samostalnih zastupnika. Već na prošloj sjednici bilo je određenih "varnica" između zastupnika vladajuće većine i opozicije.

"Opozicija je tu da kritikuje. Nemam ništa protiv toga jer to i jeste uloga opozicije. Meni smeta višak populizma, međutim i to je nešto što ne možemo izbjeći. Na javnosti je da procijeni šta je populizam, a šta realna kritika. Populizam je jedna od ozbiljnih prepreka u donošenju zakonskih rješenja koja su najbolja za građane", rekao je Zaimović.

Isti tretman prema svim zastupnicima

On ističe da je od dana konstituisanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH primijetio da određeni zastupnici krše Kodeks ponašanja zastupnika te da se ne pridržavaju odredbi Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PFBiH skrenut ću pažnju predsjedavajućim klubova da to neću tolerisati. Ističem da takvo ponašanje neće biti tolerisano nijednom zastupniku, bez obzira na to iz koje političke stranke on dolazio. Poslovnik je omogućio izricanje sankcija u takvim slučajevima i tu mogućnost ću svakako iskoristiti", kazao je Zaimović.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH još uvijek nije izabrao zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Dva predložena kandidata Mile Atlagić (SDP) i Goran Opsenica (HDZ BiH) pismeno su odbili da budu izabrani u rukovodstvo ovog doma. Tim povodom Zaimovića smo pitali kako vidi rješavanje problema izbora zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

"U ovom trenutku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, prema evidenciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH, postoje četiri zastupnika iz reda srpskog naroda. Međutim, imamo i neobičnu situaciju u kojoj Goran Opsenica tvrdi da je on Hrvat i da je greškom CIK-a proglašen Srbinom. Ostala tri zastupnika dolaze iz opozicije. Smatram da je logično da se zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda imenuje na način da opozicija ponudi svog kandidata ili da sačekamo pomjeranje lista unutar stranaka kada neki od zastupnika iz zakonodavne vlasti odu u izvršnu vlast. To su jedina dva načina da se kompletira rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", rekao je Zaimović.

Zakonodavni organi vlasti u BiH podložni su blokadama. Tome najbolje svjedoči nerad Parlamentarne skupštine BiH koja još uvijek nije uspjela održati nijednu redovnu sjednicu zbog odluke SNSD-a da ne učestvuje u radu državnih institucija. U prošlom mandatu ništa funkcionalnijim nije se pokazao ni Parlament FBiH koji mjesecima nije održavao sjednice, posebno pred lokalne izbore.

"U ovom mandatu nije bilo blokada, ali zbog kompletne situacije izostala je i zadovoljavajuća dinamika rada. Ne očekujem da će u narednom periodu biti blokada. Prema mojim procjenama, nakon godišnjih odmora mi ćemo morati održavati najmanje dvije sjednice mjesečno. Stava sam da parlamenti moraju raditi redovno", kazao je Zaimović.

Trenutna situacija ne odgovara nikome

Novi saziv izvršne vlast na nivou Federacije BiH još uvijek nije uspostavljen. Procedura jasno kaže da će Parlament FBiH prvo izabrati predsjednike i potpredsjednike FBiH, a tek nakon toga novi saziv Vlade FBiH. Zaimović ističe da trenutna situacija nikome ne odgovara i da Stranka demokratske akcije (SDA) insistira na tome da se vlast formira što prije.

"Postoje određena uslovljavanja HDZ-a BiH. Smatram da su ta uslovljavanja neracionalna i neproduktivna. Bez obzira na to što Vlada Federacije BiH funkcioniše u tehničkom mandatu očekujem da, zbog svih prisutnih problema, imenujemo organe izvršne vlasti. Na taj način bit će intenziviran rad Vlade FBiH koja će s novom energijom nastaviti reforme, ali i uhvatiti se ukoštac s ozbiljnim problemima koji postoje", rekao je Zaimović.

Mediji se već duže žale na rad stručnih službi Parlamenta FBiH, posebno zbog činjenice da Parlament FBiH, uprkos tome što je 2019. godina, insistira da im se svaki dolazak medijskih djelatnika koji izvještavaju sa sjednica najavi ni manje ni više nego faksom.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH rekao je da će insistirati na tome da predstavnici Parlamenta FBiH i medija zajedno sjednu i dogovore način koji će zadovoljiti obje strane. Što se tiče live streama, Zaimović je istakao da nema namjeru ukidati prijenos sjednica Parlamenta FBiH te da će se maksimalno zalagati za viši stepen transparentnosti federalnog organa zakonodavne vlasti.