Učesnici iz EU
216

Zahvaljujući uspjehu učenika i nastavnika Sarajevo domaćin šumarske olimpijade 2019. godine

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva predstavljali su BiH na 13. Alpe-Adria šumarskoj olimpijadi koja se održava u austrijskom gradu Ossiach. Zahvaljujući dosadašnjem plasmanu i rezultatima Sarajevo je domaćin ovog događaja 2019. godine.

Peti put zaredom boje naše domovine branili su učenici ove škole koji će u jakoj konkurenciji s vršnjacima iz Italije, Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske pokušati ostvariti što bolji plasman.

Šumarski inžinjer Dario Pintarić i koordinator praktične nastave Naser Gegić su obavili intenzivne treninge u proteklom periodu s timom koji je na Šumarijadi 2017. godine na Kupresu osvojio prvo mjesto. BiH su ovaj put predstavljali Vehid Huseinović, Meho Nezir, Kenan Selimović i Adel Godinjak u disciplinama precizan rez, kombinovani rez, precizno obaranje stabla, zamjena lanca na motornoj pili i kresanje grana.

Podršku timu dao je i Šumarski fakultet iz Sarajeva na čelu s dekanom prof. dr. Mirzom Dautbašićem i prof. dr. Osmanom Mujezinovićem, koji su lično došli u Ossiach da podrže naše učenike.

"Značajnu logističku podršku imali smo i od Sarajevo šuma i Zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo koji upošljavaju učenike naše škole nakon završenog obrazovanja. Ponosni smo na činjenicu da će se 2019. godine 14. Alpe-Adria šumarska olimpijada održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje ćemo mi biti domaćini, jer smo nakon dugih i intenzivnih razgovora uspjeli organizatorima uliti povjerenje, kao ozbiljni partneri koji štite struku na našim prostorima", rekao je direktor Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Muamer Muratović.