Vlastiti budžet
23

Zahvaljujući novom zakonu MUP KS operativno samostalan i bez političkih utjecaja

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Zakon o unutrašnjim poslovima KS koji je donesen u januaru 2016. godine, uspješno se provodi u MUP-u KS. Jedan od ciljeva zakona bio je osigurati budžetsku samostalnost što je donijelo i operativnu samostalnost bez miješanja politike.

Službenici MUP-a KS održali su danas sastanak s kolegama iz MUP-a USK gdje se vrše pripreme za provođenje ovog zakona. Cilj je bio prenijeti iskustva i probleme s kojima su se sarajevski službenici suočavali, kako bi proces implementacije zakon u USK prošao bezbolnije.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić kazao je kako su za 2017. godinu dobili budžet od 60 miliona KM te da su sada, za raziliku od ranije, sami raspisivali tendere za nabavku materijalno-tehničkih sredstava.

"Intencija da se policija KS bude operativno samostalna bez miješanja politike. Pripremamo izradu prijedloga nacrta budžeta za 2018. godinu. Vlada KS je zauzela stav štednje pa je budžet restriktivan i morat ćemo se uklapati, ali u svakom slučaju građani neće ispaštati na bilo koji način", rekao je Mulabdić.

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je kako su u ovoj godini imali razumijevanje Vlade KS i ministra te su izdvojena dodatna sredstva za nova upošljavanja.

"Raspisujemo javni poziv za prijem 120 kadeta u čin policajca, a predložit ćemo i za 2018. godinu zapošljavanje novih službenika. U ovoj godini smo raspisali tendere za nabavku opreme za jedinicu za podršku, opreme za kriminalističku tehniku i forenziku, motornih vozila, kompjuterske opreme i ostalog. Sve ćemo završiti do kraja godine. Ovo sve znači poboljšanje uslova rada policijskih službenika", rekao je Halilović.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić kazao je kako su oni inicirali radni sastanak s kolegama iz KS jer žele slijediti pozitivan primjer provođenja Zakona o unutrašnjim poslovima.

"Htjeli smo da vidimo tu pozitivnu praksu, na koji način su je proveli, kao i probleme s kojima su se suočavali. Mi smo već poduzeli neke korake i pripremamo nacrt budžeta za 2018. godinu. Sastanak je organizovan kako bismo razmijenili informacije i proveli ovaj zakon što bezbolnije u našem kantonu", rekao je Ramić.