Nacrt budžeta za 2010.
0

Zahtjevi kolegija Skupštine KS kantonalnoj vladi

FENA
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zahtijeva od kantonalne vlade da mu do podne u ponedjeljak 8. marta dostavi objedinjen tekst Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2010. godinu, s obrazloženjem i zaključkom Vlade i u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH, Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo i Uredbom o postupku i načinu pripremanja, izrade i dostavljanja propisa.

Kolegij je danas u punom sastavu, koji su činili predsjedavajući Skupštine i dva zamjenika te predsjednici klubova SDA, SBiH, SDP-a i Patriotski blok BOSS-SDU i sekretar Skupštine, održao sjednicu radi dogovora o održavanju radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na bazi materijala koje je dostavila Vlada. Utvrđeno je da taj materijal ne sadrži objedinjen Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2010. godinu, nego hronologiju aktivnosti Vlade o procesu analize, razmatranja i usvajanja nacrta kantonalnog budžeta za ovu godinu. Jednoglasna konstatacija i izjava sekretara Vlade je da dostavljeni materijal nije izrađen u skladu sa zakonskim procedurama i pravilima, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Kolegij je danas od Vlade zatražio također da mu do podne 8. marta dostavi finansijske planove vanbudžetskih fodova za 2010. godinu.

Kolegij je konstatirao da će odmah po prijemu formalno-pravno ispravnog dokumenta Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2010. godinu zakazati sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati Nacrt budžeta za 2010. godinu.