Željko Komšić o HNS-u
0

"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"

SRNA
Željko Komšić
Željko Komšić
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da zahtjev Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za trećim entitetom nije ništa novo, ali da je u BiH nemoguće povlačiti granice.

"U BiH, kad se povlače granice, uvijek se radi uz oružje i krv", rekao je novinarima Komšić, ocijenivši da je priča o trećem entitetu u prvom redu štetna po Hrvate u BiH.

On je istakao da pitanje trećeg entiteta otvara niz nezgodnih pitanja na koja treba odgovoriti, kao što su čiji je Mostar, kako povući granice i kako ubijediti druge da pristanu na to. 

"Posebno je pitanje za Dragana Čovića i Božu  Ljubića da definišu granice tog entieta u Republici Srpskoj", rekao je Komšić i napomenuo da je pitanje i kako povući granice u srednjoj Bosni. 

Prema njegovim riječima, priča o trećem entitetu vrlo je opasna, politički nedosljedna i anahrona u vrijeme kad se govori o evroatlantskim integracijama BiH.

Komšić je ocijenio da se na Saboru nije čulo i vidjelo ništa što odranije nije poznato.

    "Politički stavovi dva HDZ-a su nam poznati, a juče su u formi sabora izneseni javno i uobličeni u jedan dokument", rekao je Komšić i zaključio da u tome ne prepoznaje nikakvo vaninstitucionalno niti vanpravno djelovanje. 
HNS juče je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda.