{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"

S
20.4.2011. u 14:47
0
116
"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"
0
"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"
Željko Komšić
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da zahtjev Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za trećim entitetom nije ništa novo, ali da je u BiH nemoguće povlačiti granice.
"U BiH, kad se povlače granice, uvijek se radi uz oružje i krv", rekao je novinarima Komšić, ocijenivši da je priča o trećem entitetu u prvom redu štetna po Hrvate u BiH.

On je istakao da pitanje trećeg entiteta otvara niz nezgodnih pitanja na koja treba odgovoriti, kao što su čiji je Mostar, kako povući granice i kako ubijediti druge da pristanu na to.

"Posebno je pitanje za Dragana Čovića i Božu Ljubića da definišu granice tog entieta u Republici Srpskoj", rekao je Komšić i napomenuo da je pitanje i kako povući granice u srednjoj Bosni.

Prema njegovim riječima, priča o trećem entitetu vrlo je opasna, politički nedosljedna i anahrona u vrijeme kad se govori o evroatlantskim integracijama BiH.

Komšić je ocijenio da se na Saboru nije čulo i vidjelo ništa što odranije nije poznato.

"Politički stavovi dva HDZ-a su nam poznati, a juče su u formi sabora izneseni javno i uobličeni u jedan dokument", rekao je Komšić i zaključio da u tome ne prepoznaje nikakvo vaninstitucionalno niti vanpravno djelovanje.

HNS juče je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: