{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"

S
20.4.2011. u 14:47
0
116
"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"
0
"Zahtjev za trećim entitetom nije ništa novo, ali je u BiH nemoguće povlačiti granice"
Željko Komšić
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da zahtjev Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za trećim entitetom nije ništa novo, ali da je u BiH nemoguće povlačiti granice.
"U BiH, kad se povlače granice, uvijek se radi uz oružje i krv", rekao je novinarima Komšić, ocijenivši da je priča o trećem entitetu u prvom redu štetna po Hrvate u BiH.

On je istakao da pitanje trećeg entiteta otvara niz nezgodnih pitanja na koja treba odgovoriti, kao što su čiji je Mostar, kako povući granice i kako ubijediti druge da pristanu na to.

"Posebno je pitanje za Dragana Čovića i Božu Ljubića da definišu granice tog entieta u Republici Srpskoj", rekao je Komšić i napomenuo da je pitanje i kako povući granice u srednjoj Bosni.

Prema njegovim riječima, priča o trećem entitetu vrlo je opasna, politički nedosljedna i anahrona u vrijeme kad se govori o evroatlantskim integracijama BiH.

Komšić je ocijenio da se na Saboru nije čulo i vidjelo ništa što odranije nije poznato.

"Politički stavovi dva HDZ-a su nam poznati, a juče su u formi sabora izneseni javno i uobličeni u jedan dokument", rekao je Komšić i zaključio da u tome ne prepoznaje nikakvo vaninstitucionalno niti vanpravno djelovanje.

HNS juče je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: