Tužilaštvo BiH
0

Zahtjev Velikoj Britaniji da Ganića izruči našoj zemlji

FENA
Ejub Ganić (Foto: CIN)
Ejub Ganić (Foto: CIN)
Tužilaštvo BiH će, u najkraćem roku, uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića i sve potrebne prateće dokumentacije o istrazi koja se vodi u Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Tužilaštvo BiH ističe da je isključivo ono nadležno za procesuiranje kaznenih djela ratnih zločine počinjenih u BiH, a za koje su osumnjičeni državljani BiH.

Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji je u javnosti poznat kao "Dobrovoljačka ulica", u kojem je donesena naredba o provođenju istrage, a u okviru koje je jedan od osumnjičenih i Ejup Ganić.

"Iz ovih razloga, pravosudnim vlastima Velike Britanije, kao i diplomatskom predstavništvu ove zemlje u BiH, bit će upućen zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH na dalje procesuiranje", navedeno je u saopćenju.

Zbog hitnosti situacije, Tužilaštvo BiH zatražit će i uključivanje drugih nadležnih pravosudnih institucija i institucija izvršene vlasti u BiH, prvenstveno Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Interpola kao i Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovaj slučaj

"Postupke u kojima pravosudni organi Republike Srbije raspisuju potjernice za državljanima BiH, smatramo kontraproduktivnim i takvi gestovi samo štete istragama koje vodi Tužilaštvo BiH", zaključeno je u saopćenju.