BiH
9

Zahtjev SDS-a za preispitivanje rada Vijeća ministara BiH nema nikakve veze sa smjenom Dragana Mektića

Piše: Er. M.
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zahtjev SDS-a za preispitivanje rada funkcionera u Vijeću ministara BiH nema nikakve veze sa radom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektić, potvrdio je za Klix.ba potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić.

On je rekao da je sasvim normalno što će SDS izvršiti analizu rada svih onih funkcionera koji su imenovani iz ove stranke dodajući da će takvu praksu nastaviti i u budućnosti.

"Kad su u pitanju organi zakonodavne vlasti i njihov rad analiziramo pred same izbore. Potpuno je logično da izvršimo analizu rada svih funkcionera u organima izvršne i zakonodavne vlasti i da mijenjamo one funkcionere sa kojima nismo zadovoljnu u smislu provođenja politike SDS-a", kazao je Bojić.

Dodao je da će SDS i pohvaliti određene ministre s obzirom na to da su uradili sve što je pred njih postavljeno u smislu programske politike ove stranke.

"Tu nema nikakve drame. Mediji vole dramatične stvari i bacanje dimnih bombi, a na to su ih navikli Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Kad ljudi normalno pristupe analizi rada onda se pokušava naći način da se to dosoli", rekao je Bojić.

Istakao je da ovo nema nikakve veze sa radom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića te da će svi njihovi funkcioneri doći pred organe SDS-a i podnijeti izvještaj o svom radu.

"Mi ćemo javnosti saopćiti razloge zbog kojih ćemo tražiti određene smjene ako do njih dođe. To je sasvim normalno jer nisu oni rođeni s tim funkcijama", kazao je Bojić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da PDP redovno analizira rad svojih funkcionera uključujući i rad ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

"On odlično radi svoj posao. Dakle, izbalansirano i profesionalno u interesu BiH i RS-a. Pokazao je da je do sada jedan od najaktivnijih ministara generalno. Napravio je nekoliko važnih stvari, a samo jedna od njih je skup u Banjoj Luci gdje je ugostio deset ministara vanjskih poslova iz Evrope što nije mala stvar. Na taj način promovisao je i BiH i RS i Banja Luku", kazao je Borenović.

Dodaje je da Vijeće ministara BiH u skladu sa svojim nadležnostima funkcioniše korektno s obzirom na to da je učinjeno mnogo u smislu evropskih integracija.

"Najviše nadležnosti koji se odnose na živote građana BiH imaju Vlada RS-a i Vlada FBiH. S te strane ja nemam posebnih primjedbi na rad Vijeća ministara BiH", rekao je Borenović.

Na pitanje da li će doći do određenih smjena u Vijeću ministara BiH, Borenović je rekao da to ne može komentarisati s obzirom na to da političke stranke mogu tražiti smjene u Vijeću ministara BiH.