Zbog godišnjice genocida
0

Zahtjev da se finale SP-a ne igra 11. jula

Sarajevo-x.com
Povodom odluke FIFA-e da se finalni meč na narednom Svjetskom fudbalskom prvenstvu odigra 11. jula, dakle na Dan sjećanja na genocid koga su vojska i policija Republike Srpske počinile na Bošnjacima Srebrenice, A-SDA poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Fudbalski/Nogometni savez BiH da zahtjevaju od FIFA-e da promijeni termin odigravanja tog meča ili da obaveže učesnike susreta da pred samu finalnu utakmicu, minutom šutnje odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U saopštenju A-SDA stoji da oni svoj zahtjev temelji na činjenici da je enklava Srebrenica i Žepa bila tzv. zaštićena zona Organizacije Ujedinjenih naroda, da i svjetska zajednica snosi odgovornost za ovaj genocid, najveći koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, da su članice Evropske Unice usvojile deklaraciju kojom osuđuju počinioce genocida u Srebrenici i da su 11. juli u cijeloj EU proglasile Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Bilo bi nehumano da, po prirodi humana FIFA priređuje fudbalski spektakl u danu kada jedan od evropskih naroda, na kome je počinjen genocid, oplakuje svoje žrtve i odbija da se toga dana raduje na bilo koji način, pa i gledanjem finalnog meča na svjetskom fudbalskom prvenstvu", stoji u obrazloženju zahtjeva stranke A-SDA.