{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahirović: Stanje osoba sa invaliditetom je promijenjeno, ali na gore

3.12.2012. u 14:19
0
0
Zahirović: Stanje osoba sa invaliditetom je promijenjeno, ali na gore
0
Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos je, u saradnji sa drugim organizacijama, danas u kristalnoj sali hotela Tuzla organizovao deseti prijem za predstavnike institicija vlasti, predstavnike privrede i druge javne ličnosti u povodu 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.
"Izražavamo naš protest i nezadovoljstvo odnosom društva prema osobama sa invaliditetom, jer je, usprkos usvojenim međunarodnim i našim dokumentima kojima se uređuje oblast invalidnosti, stanje osoba sa invaliditetom, promijenjeno, ali na gore", kaže Suvad Zahirović, izvršni direktor Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos iz Tuzle.

Procjenjujući da većina društava u svijetu još uvijek ne radi dovoljno na stvaranju preduslova za punu uključenost i izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom, Ujedinjene Nacije su proklamovale da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obilježi pod motom:

"Uklanjanjem barijera ka stvaranju inkluzivnog i pristupačnog društva za sve".

"U Tuzli, ali i širom Bosne i Hercegovine, osobe sa invaliditetom su i dalje najsiromašnija, najisključenija i najdiskriminisanija grupa građana i suočavaju se sa nizom prepreka koje proizvodi društvo, a koje ih onemogućavaju u uživanju ljudskih prava i sprečavaju njihovu uključenost u aktivnosti zajednice. Osobama sa invaliditetom je uskraćeno uživanje osnovnih ljudskih prava, a zbog barijera koje društvo proizvodi i na čijem uklanjanju se nedovoljno radi. Osobe sa invaliditetom nemaju pristup obrazovanju, zdravstvu, uslugama podrške, zapošljavanju i drugim za kvalitet života bitnim resursima koji su na raspolaganju ostalim građanima", navodi Suvad Zahirović.

Organizacije osoba sa invaliditetom su, također, u sve nezavidnijem položaju. U potpunosti su izostala, ili su drastično smanjena, sredstva za podršku realizovanju njihovih aktivnosti. Odluke koje se donose, a značajne su za život osoba sa invaliditetom, donose se bez konsultacija sa organizacijama osoba sa invaliditetom, što je u suprotnosti sa proklamovanim i usvojenim standardima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: