UNDP
0

Invalidima omogućiti pristup komunikacijskim tehnologijama

FENA
UNDP u Bosni i Hercegovini organizirao je danas u Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom da bi se skrenula pažnja na mogućnosti koje informacione i komunikacijske tehnologije (ICT) pružaju osobama s invaliditetom

U skladu s UN-ovom konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, UNDP je predstavio i web-bazirana rješenja i aktivnosti koje su implementirane u okviru projekta "Osnaživanje marginaliziranih grupa u e-upravljanju".

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić kazao je novinarima da postoji jasna opredijeljenost za stvaranjem mogućnosti za osobe s invaliditetom te da se pomogne u nastojanjima da imaju adekvatan pristup internetu, a sve to bi se moglo postići zajedničkim kampanjama i aktivnostima.

Naglasio je da je potrebno slijediti 2009. godine usvojenu Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom te dodao da je potrebno napraviti i operativan plan mjera i aktivnosti koje će podrazumijevati inkluzivni proces za ovu kategoriju društva. Inicijator prvog regionalnog portala za osobe oštećenog vida i slabovidne osobe Amir Mujezin predstavio je web portal koji je nakon što je pokrenut imao za mjesec dana 40.000 posjeta i više od 5.000 objavljenih vijesti te najavio da je cilj osobe oštećenog vida i slabovidne osobe angažirati da bi bili dopisnici ovog portala.

Upozorio je da se Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je BiH ratificirala 2009. godine, još ne primjenjuje kada je u pitanju zapošljavanje, obrazovanje, ali i uklanjanje arhitektonskih barijera. Podsjetio je da od tada nijedna osoba oštećenog vida ili slabovidna osoba nije dobila stalno zaposlenje.

Menadžerica projekta "Osnaživanje marginaliziranih grupa u e-upravljanju" i šefica Sekretarijata eSEE inicijative Nera Monir -Divan istaknula je u izjavi za novinare da je globalna tema obilježavanja ovog dana "Uklanjanje barijera za stvaranje inkluzivnog i pristupačnog društva za sve".

Podsjetila je da se u Konvenciji danas pristupačnost tehnologijama izjednačava s arhitektonskom pristupačnošću te je zbog toga od iznimne važnosti da vlade s međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom poduzmu sve mjere da bi Konvencija bila implementirana.

Iako ne postoji tačan registar osoba s invaliditetom niti zvanična statistika procjenjuje se da u Republici Srpskoj živi oko 100.000 osoba s invaliditetom, a u Federaciji BiH 250.000 osoba.