Nastavak sukoba
127

Zahiragić postavio sedam pitanja Helezu, njegov odgovor nazvao uvredama i neistinama

N. Ž.
Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)
Haris Zahiragić (Foto: T. S./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić odgovorio je ministru odbrane BiH Zukanu Helezu na njegove komentare o tome da on "ne bi prošao vojnu obuku u najboljim godinama."
Zahiragić je Heleza nazvao "kukavicom", te naveo da se "krije iza institucije i pokušava pokušava raširiti front na političke predstavnike Srba."

"Odlazi toliko daleko da u istu ravan stavlja mene i SDA sa političarima iz Rs-a.

Doduše, nije to prvi put da čujemo takve stvari iz SDP-a, još se sjećamo Nikšićevog govora u kojem se hvali da na listama SDP-a nemaju samo borce Armije RBiH, nego da imaju i borce tzv. VRS-a", objavio je Zahiragić.

Zatim je ministru odbrane BiH postavio sedam pitanja.

"1. Da li je puška sa kojom se Zukan Helez hvali i koju drži u rukama razvijena u mandatu, čak i na inicijativu Fadila Novalića?

  1. Koji je konkretan doprinos Zukana Heleza razvoju predmetne puške?
  1. Da li su tačni podaci koje sam naveo u ranijim statusu, to jeste da li je tačno da je su u prvom mandatu Nikšićeve-Helezove Vlade FBiH samo 3 od 11 preduzeća namjenske industrije pozitivno poslovala? Da li je ukupan promet preduzeća namjenske industrije od 2011.-2014. godine (Nikšić-Helez) iznosio 344 miliona KM, a od 2015. - 2019. (Novalić) milijardu i 161 milion KM? Da li je za vrijeme Novalića broj radnih mjesta u namjenskoj industriji povećan za skoro 1.500 ljudi?

  2. Kakve veze ministar odbrane BiH ima sa namjenskom industrijom entiteta FBiH?

  3. Ukoliko tvrdi da ima, zašto se ne pohvali rezultatima i namjenske industrije entiteta RS i zašto ne posjeti i ne počasti nas nekom slikom iz preduzeća namjenske industrije iz entiteta RS?

  4. Da li je on ministar odbrane entiteta FBiH ili je ministar odbrane Bosne i Hercegovine?

  5. Ako je Fadila Novalića u zatvor odvela "korupcija", kako to da je ista ta "korupcija" odvela Jelku Miličević na poziciju Zamjenika direktora Agencije za bankarstvo glasovima SDP-a?", napisao je Zahiragić.

Član SDA se također zahvalio Helezovom bratu na hrabrosti i žrtvi tokom prethodnog rata u Bosni i Hercegovini.

"Ponavljam poziv ministru Helezu, koji u ovom dopisivanju nastupa iz pozicije potpredsjednika SDP-a i očigledno kandidata za predsjednika SDP-a, da javno, u emisiji po njegovom izboru, civilizirano sučeljimo argumente?

Ukoliko 'pak ne smije, onda napuštam ovu besmislenu raspravu sa njim, jer nema smisla voditi argumentovanu raspravu sa čovjekom kojem argumenti ne vrijede ništa", napisao je na kraju objave Haris Zahiragić.

Podsjetimo, Zukan Helez je danas, između ostalog, za Zahiragića rekao da "ne bi prošao vojnu obuku u svojim najboljim godinama", dok je on bio "dio specijalnih operacija Armije Republike BiH" tokom prethodnog rata.