Na prijemu Vlade KS
108

Zahiragić: Odabirom outfita dao sam svoj skromni doprinos borbi za važne društvene narative

D. Be.
Kantonalni i federalni parlamentarc Haris Zahiragić (SDA) odjevnom kombinacijom na prijemu Vlade Kantona Sarajevo u okviru SFF-a poslao je poruku povodom velikog propusta organizatora i promocije filma "Heroji Halijarda".
"Još prije početka SFF-a dobio sam poziv od Vlade KS, kao pokrovitelja SFF-a, na prijem koji se organizuje na festivalskom trgu. Međutim, nakon proteklih par dana, a posebno nakon danas, kada smo saznali da se u sklopu SFF-a - koji je nastao kao kulturni otpor Sarajeva na agresiju i opsadu, promovisao film “Heroji Halijarda” koji afirmiše ulogu četnika u Drugom svjetskom ratu, razmišljao sam da li da odem na taj prijem", napisao je.

No, kaže da je imajući u vidu činjenicu da SFF ne pripada nikome, a ponajmanje onima koji su odobrili promociju ovog filma, nego svim građanima Sarajeva, odlučio da ipak ode i odabirom outfita da svoj skromni doprinos borbi za važne društvene narative.

"S obzirom da je Armija Republike Bosne i Hercegovine posljednja antifašistička vojska u Europi, smatrao sam da bi majica Armije RBiH bila adekvatna, a pošto je danas dan 505. viteške bužimske brigade - odlučio sam da je njihova majica najbolji izbor. Jer kako komandant Nanić, da mu se Gospodar smiluje, reče: 'I poslije rata je rat!'- posebno na onim mjestima gdje bismo se najmanje nadali da ga moramo voditi - dodao bih. Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, 5. korpusa i 505. viteške bužimske brigade, kao i svim građanima Bužima i svim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovine - sretan vam dan 505. Viteške bužimske brigade", zaključio je.