Reakcija na izjavu
2

Zahiragić o Čavarinoj izjavi da presuda može izazvati nemire: Ohrabren rezultatima ranijih prijetnji

A. Ku.
Haris Zahiragić (Foto: Facebook)
Haris Zahiragić (Foto: Facebook)
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić regirao je na komentar predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinka Čavare koji se odnosi na presudu u slučaju Kovačević. Čavara je, podsjetimo, rekao da presuda iz Strazbura može izazvati nemir u BiH.
Zahiragić je na početku obraćanja naveo da Čavara ponovo prijeti te da je ohrabren rezultatima ranijih prijetnji "nemirima na jugu", a koje su, kako kaže, rezultirale snažnom podrškom dijela međunarodne zajednice za dublje podjele u našem društvu, stavljanjem većine pod kontrolu manjine i u konačnici nametanjem demokratski neprihvatljivih ustavnih amandmana u izbornoj noći.

"Ovaj put, referišući se na posljednju presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Kovačevića, Čavara kaže 'da bi svako narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati nemir u BiH'", naveo je Zahiragić.

Podsjetio je na Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH koji u članu II 2. propisuje:

"Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima."

Zahiragić je naglasio da je, u skladu sa navedenim, Evropska konvencija o ljudskim pravima sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine i koja ima direktnu i prioritetnu primjenu u Bosni i Hercegovini.

"Evropski sud za ljudska prava je zaštitnik prava propisanih Konvencijom i njegove presude su u tom smislu obavezujuće za Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, gospodine Čavara, implementacija ove, kao i ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava, upravo je Dejtonska i ustavna obaveza Bosne i Hercegovine! Kada su vaše uporne prijetnje nemirima u pitanju, one nas ni najmanje ne plaše, to neka znate i vi i vaši sponzori iz međunarodne zajednice koji ih koriste kao argument za sukcesivno stavljanje Bošnjaka u geto", istakao je Zahiragić.

Dodao je da je "žalosna i tužna banalizacija presude od strane Nermina Nikšića i režimskih medija koji podržavaju ovu nametnutu vlast, kao i šutnja Elmedina Konakovića i Edina Forte".

Stava je da su oni odmah krenuli umanjivati i govoriti kako je neprovodiva, dajući svoj doprinos borbi protiv kreiranja ispravnog narativa.

"Iako žalosna i tužna, ona me ne čudi, jer to su ljudi koji su opravdavali nametanje amandmana na Ustav u izbornoj noći, a onda i jednokratnu suspenziju ustavne pozicije bošnjačkog naroda. Ova presuda može biti historijska i dolazi u pravo vrijeme, kada je pod mentorstvom iz dijela međunarodne zajednice spomenuta Trojka upravo, daleko od očiju javnosti, krenula u pregovore oko Izbornog zakona, sa ciljem da nakon entiteta FBiH i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine isporuči Zagrebu, a da entitet RS naravno ostane pod potpunom kontrolom Beograda", naveo je Zahirahić.

Na kraju je uputio i poruku o ispravljanju kičme.

"Govorili ste da ste novi, bolji pregovarači, a do sada ste na svakom testu jeftino pali, evo vam šanse da podignite glavu i ispravite kičmu - ukoliko je uopšte imate", zaključio je Zahiragić.