Pozvao na proteste
192

Zahiragić: Bez imalo stida lažu kako je Schmidt nametnuo trajno, a ne trenutno rješenje

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer donio nove odluke kojima je deblokirao imenovanje Vlade Federacije BiH, pristiglo je puno reakcija kako pozitivnih, tako i negativnih.

Zastupnik u Skupštini KS i delegat SDA U Domu naroda FBiH Haris Zahiragić je poručio da bez "imalo stida i obraza pišu saopštenja i statuse, lažu kako je Schmidt nametnuo trajno, a ne trenutno rješenje.

"Konaković najdalje ide, piše pamflete za ono malo kupljenih ljudi, koji se prave da mu još vjeruju. Kaže da nije donesena privremena, nego trajna odluka", poručio je.

Zahiragić je podsjetio na reakciju Kavazovića koji je izrazio žaljenje zbog, kako kaže, nedonošenja trajne nepristrasne odluke.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je poručio da je vjerovao da će biti donesena trajna, nepristrasna i pravedna odluka, koja će sve političke faktore dovesti u isti položaj te da mu je žao mi što nije tako.

Zahiragić je naveo da je Schmidt donio jednokratnu ad hoc odluku kojom nameće Vladu FBiH, koju je imenovala Hrvatica Bradara, a na nju dao saglasnost Srbin Stojanović, oduzimajući potpredsjedniku Bošnjaku isto pravo, ustavom propisano.

"I to, naravno, nije trajno rješenje, nego će svaki sljedeći put, potpredsjednik moći blokirati izbor Vlade, na kraju uz pomoć 3/5 Kluba naroda koji ga je delegirao", rekao je Zahiragić.

Mišljenja je da HDZ može danas blokirati, a moći će i svaki naredni put.

"Lendo danas ima podršku preko 3/5 Kluba, koja bi prema tom "trajnom" rješenju mogla odbiti imenovanje Vlade, ali to ne važi samo ovaj put. Ovi ljudi su za par fotelja, očito, spremni sve uraditi. I ovo apsolutno nema veze ni sa Lendom, ni sa SDA, ni sa DF, sutra će neki drugi Bošnjak i neka druga politika, koja dobije podršku na izborima, jednostavno biti neprihvatljiva Zagrebu, Čoviću i međunarodnoj zajednici", poručio je.

Zahiragić je naveo da su to dokazali NES i SBiH koji su odbili da učestvuju u ovoj "izdaji", iako su dobili ponudu za 4 jaka ministarstva u Vladu FBiH, historija će im to, a i glasači zapamtiti.

"Napisali smo zajedničku izjavu Kluba Bošnjaka, imat ćemo i javno obraćenje, a i ja ću danas u 13:30 doći pred Parlament FBiH, da izrazim protest protiv aparthejda i da ljudski pozovem na savjest sve kolege iz Predstavničkog doma, ako savjesti imaju", zaključio je.