BiH
22

Zagreb bi joj riješio problem: Kiparki Ani Kovač predloženo samo privremeno rješenje

Piše: A. B.
Kiparka Ana Kovač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kiparka Ana Kovač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ani Kovač, poznatoj bosanskohercegovačkoj kiparki, privremeno rješenje stambenog pitanja su ponudili načelnici sarajevskih općina Stari Grad i Centar. Oni su, naime, obećali plaćanje privremenog smještaja za šest mjeseci.

Informaciju je za portal Klix.ba potvrdio Anin advokat Šemso Temin, čija je predmetna žalba zbog deložacije na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

"Ani su pomoć ponudili načelnici dvije sarajevske općine u smislu da će šest mjeseci plaćati njen privremeni smještaj, ali se ne radi ni o kakvom dugoročnom rješenju. Koliko znam, Bećirević i Hadžibajrić su u stalnom kontaktu i rade na koordinaciji njenog slučaja. Njih dvojica nisu dovoljni, mislim da bi se u akciju trebao uključiti i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković", izjavio je Šemso Temin.

Iako bi ovo za Anu bilo samo privremeno rješenje, advokatski tim se svim vanrednim sredstvima bori da ne dođe do deložacije iz stana. Kako je kazao advokat Temin, uložio je reviziju na konačnu odluku suda.

"Okončan je postupak deložacije, ali je advokatski tim uložio reviziju na postupak i ona je trenutno na Kantonalnom sudu. Inače, svaki trenutak može doći do deložacije u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali svim vanrednim sredstvima pokušavamo to izbjeći", kazao je advokat Temin.

On je mišljenja da je cijeli slučaj sramotan za glavni grad BiH, a prema njegovim riječima Zagreb bi jedva dočekao da je "Sarajevo deložira".

"Radi se o umjetnici koja uživa regionalnu pažnju, a Zagreb je grad koji bi joj itekako ponudio rješenje stambenog pitanja. Mislim da će biti ponižavajuće da se umjetnica koja je BiH predstavlja u cijelom svijetu, izbaci na ulicu zajedno sa svojim kipovima i umjetničkim djelima", zaključio je Temin.

Podsjećamo, bh. kiparki Ani Kovač odlukom Općinskog suda u Sarajevu prijeti deložacija iz stana u ulici Mula Mustafe Bašeskije, jer ga zbog nemogućnosti i neispunjavanja uslova, nikada nije mogla otkupiti.