{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagorčić: Projekti zapošljavanja ne smiju čekati po ladicama

12.1.2014. u 18:08
116
30
Zagorčić: Projekti zapošljavanja ne smiju čekati po ladicama
116
Zagorčić: Projekti zapošljavanja ne smiju čekati po ladicama
Amer Zagorčić
Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Amer Zagorčić Vladi je uputio inicijativu za donošenje propisa o strateškim ulaganjima, koji bi omogućio da projekte koji osiguravaju razvoj i zapošljavanje ljudi Vlada HNK može odobriti po hitnom postupku tj. u najkraćem mogućem vremenskom roku.
Riječ je o stvaranju pravnog okvira koji će urediti oblast strateških ulaganja od interesa za Hercegovačko-neretvanski kanton, omogućiti da se otvore nova radna mjesta i poboljšaju uslovi za proizvodnju.

Odlukom o proglašenju strateškog projekta propisalo bi se da će se svi postupci za izdavanje dokumentacije koja se mora pribaviti za realizaciju toga projekta, obaviti u što kraćem roku, odnosno po hitnom postupku, a da odluka koja određeni projekat proglašava strateškim predstavlja i dozvolu za početak njegove realizacije, a dokumentacija se pribavlja u hodu.

"Činjenica je da sve što se u ovoj zemlji želi uraditi mora proći kroz šumu administracije. Uređenjem pravnog okvira u ovoj oblasti onemogućili bi da neki državni službenik može zaustaviti projekte vrijedne više miliona i koji bi zaposlili ljude. U stanju koje imamo danas dovoljno je da samo jedna karika u dugom lancu administracije ima lošu volju pa da zaustavi cijeli proces i otjera investitora. To se ovim želi zaustaviti i omogućiti Vladi da donosi brze i hitne odluke za koje će i preuzeti odgovornost", poručuje Zagorčić.

Ukoliko ga Vlada usvoji, pokretanje investicijskog ciklusa u smislu propisa koji predlaže Zagorčić, pored uklanjanja administrativnih prepreka, predstavljalo bi stvaranje preduslova za povećanje investicija u privredu te unapređenje uslova za upravljanje dobrima od interesa za Kanton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: