BiH
116

Zagorčić: Projekti zapošljavanja ne smiju čekati po ladicama

Klix.ba
Amer Zagorčić
Amer Zagorčić
Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Amer Zagorčić Vladi je uputio inicijativu za donošenje propisa o strateškim ulaganjima, koji bi omogućio da projekte koji osiguravaju razvoj i zapošljavanje ljudi Vlada HNK može odobriti po hitnom postupku tj. u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Riječ je o stvaranju pravnog okvira koji će urediti oblast strateških ulaganja od interesa za Hercegovačko-neretvanski kanton, omogućiti da se otvore nova radna mjesta i poboljšaju uslovi za proizvodnju.

Odlukom o proglašenju strateškog projekta propisalo bi se da će se svi postupci za izdavanje dokumentacije koja se mora pribaviti za realizaciju toga projekta, obaviti u što kraćem roku, odnosno po hitnom postupku, a da odluka koja određeni projekat proglašava strateškim predstavlja i dozvolu za početak njegove realizacije, a dokumentacija se pribavlja u hodu.

"Činjenica je da sve što se u ovoj zemlji želi uraditi mora proći kroz šumu administracije. Uređenjem pravnog okvira u ovoj oblasti onemogućili bi da neki državni službenik može zaustaviti projekte vrijedne više miliona i koji bi zaposlili ljude. U stanju koje imamo danas dovoljno je da samo jedna karika u dugom lancu administracije ima lošu volju pa da zaustavi cijeli proces i otjera investitora. To se ovim želi zaustaviti i omogućiti Vladi da donosi brze i hitne odluke za koje će i preuzeti odgovornost", poručuje Zagorčić.

Ukoliko ga Vlada usvoji, pokretanje investicijskog ciklusa u smislu propisa koji predlaže Zagorčić, pored uklanjanja administrativnih prepreka, predstavljalo bi stvaranje preduslova za povećanje investicija u privredu te unapređenje uslova za upravljanje dobrima od interesa za Kanton.