{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagađenje zraka u Tuzli: Granične vrijednosti prekoračene 12 puta

F
26.10.2016. u 12:15
30
16
Zagađenje zraka u Tuzli: Granične vrijednosti prekoračene 12 puta
30
Zagađenje zraka u Tuzli: Granične vrijednosti prekoračene 12 puta
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Centar za ekologiju i energiju Tuzla, u saradnji sa organizacijom CEE Bankwatch Network, postavio je mobilnu mjernu stanicu koja registrira nivo zagađenja zraka (suspendovane čestice) na području mjesne zajednice Bukinje (Grad Tuzla).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mjerna oprema je postavljena preko puta termoelektrane Tuzla, odnosno, u neposrednoj blizini postojeće mjerne stanice, na kojoj već duži vremenski period iz nepoznatog razloga, mjerenje te vrste zagađenja nije u funkciji.

Rezultati dosadašnjeg mjerenja su pokazali izuzetno zabrinjavajuće trendove, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

U periodu od 6. do 25. oktobra srednje dnevne vrijednosti za suspendovane čestice PM10 su 16 dana bile iznad 50 mikrograma po metru kubnom odnosno 12 dana iznad 65 mikrograma po metru kubnom , dok su prosječne satne vrijednosti u pojedinim periodima prelazile i 300 mikrograma po metru kubnom. U istom periodu se dnevni prosjek za PM2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 mikrograma po metru kubnom.

Rezultati također ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnom satima, nakon kojih se vrijednosti smanje tokom dana, tako da se stiče dojam kao da neko uveče ugasi filtere i ponovo ih upali u jutarnjim satima.

Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrijednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi, je propisano da dnevne srednje vrijednosti za suspendovane čestice PM10 ne smiju prekoračiti graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom odnosno granicu tolerancije od 65 mikrograma po metru kubnom, više od 35 puta u toku godine. Dok je za PM2,5 propisana prosječna godišnja tolerantna granična vrijednost od 27,5 mikrograma po metru kubnom.

Iz Centra za ekologiju i energiju naglašavaju da period najvećeg zagađenja tek dolazi, te da će nakon završetka mjerenja, potpuna analiza prikupljenih podataka biti objavljena u studiji koju priprema Centar za ekologiju i energiju.

Nadamo se da će odgovorni usmjeriti energiju na poboljšanje rada postojećih mjernih stanica i na iznalaženje mjera kojim će se veliki zagađivači napokon natjerati da poštuju živote i zdravlje stanovništva koje već decenijama živi u njihovom prijateljskom okruženju, navodi se u saopćenju Centra za ekologiju i energiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: