Uzima novi kredit
1

Zaduženost Banje Luke veća od 211,7 miliona KM

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Banja Luka će uzeti novih 22.610.000 KM kredita, čime će ukupna zaduženost tog grada iznositi čak 211.757.622 KM.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović tvrdi da su novi krediti neminovni kako bi se realiziralo novih 11, kako je naveo, "kapitalnih projekata".

Krediti će biti iskorišteni, naveo je, za kupovinu pokretne i nepokretne imovine fabrike "Unis-valjaonica hladno valjane trake" u Ramićima, te, između ostalog, za projekte vodosnabdijevanja za izgradnju kanalizacije u jednoj ulici, izgradnju puta za Priječane, sanaciju i rekonstrukciju Sportske dvorane "Borik", izgradnju zajedničkog objekta ambulante porodične medicine u Mjesne zajednice Kočićev Vijenac, izgradnju kružnih raskrsnica u gradu i za izgradnju mjesne kancelarije u MZ Borkovići.

"Sve su to kapitalni projekti, koji se ne mogu finansirati samo iz budžeta Grada, nego i iz drugih potencijalnih sredstva. Ti projekti su utvrđeni kao prioriteti na ranijim sjednicama Skupštine Grada, a u međuvremenu smo obavili kontakte sa bankama i dobili konkretne ponude koje je Skupština prihvatila. Slijedi potpisivanje ugovora sa bankom koja će obezbijediti ta sredstva i poslije sukcesivna realizacija tih sredstava prema potrebama", kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik nakon sjednice gradske skupštine.

On tvrdi da Banja Luka nije prezadužena i da "ima mjesta za nove kredite".

Komentirajući protivljenje jednog broja građana Banje Luke izgradnji velikog poslovno-stambenog kompleksa u centru Banje Luke, Davidović je ustvrdio da je to nije park već "ledina".

"Moramo imati na umu da to nije uređena javna površina. Imamo mi takvih ledina po Banjoj Luci koliko hoćete", rekao je Davidović.