Remzija Kadrić
0

"Zabrinjavajuća akcija policije RS-a"

FENA
Akcija pripadnika jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u kojoj je privedeno pet osoba s područja Bosanskog Novog i Bosanske Dubice je zabrinjavajuća, izjavio je danas Remzija Kadrić, zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ističe da su te osobe privedene zbog navodne sumnje da su posjedovale oružje i druga eksplozivna sredstva za vršenje krivičnih djela te da su dovedene u vezu s vehabijskim pokretom.

"Izražene sumnje mogu biti samo izgovor za privođenje tih ljudi, i to u mjesecu ramazanu, primarno jer se deklarišu kao muslimani, a policijski organi RS-a ih kvalificiraju kao vehabije. Ovakav postupak prema povratnicima u RS može se razumjeti kao direktni atak na vjerska osjećanja i prava pojedinca koja su zagarantirana međunarodnim konvencijama", naveo je Kadrić.

On smatra da je ovom akcijom MUP-a RS odaslana problematična poruka da cilj nije takozvana borba protiv terorizma, već da se radi o diskriminiranju pripadnika islamske vjere i širenju straha medu povratnicima u RS-u.