{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabranjeno punjenje jezera Perućac zbog potrage za ostacima žrtava

S
11.9.2010. u 13:37
0
0
Zabranjeno punjenje jezera Perućac zbog potrage za ostacima žrtava
0
Zabranjeno punjenje jezera Perućac zbog potrage za ostacima žrtava
Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine zabranilo je punjenje vodom jezera Perućac, kako bi Institut za nestale BiH nastavio traganje i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava sa područja Višegrada i okolnih mjesta, izjavio je Srni zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.
"Radi se o nečemu što je važno u smislu dobrih odnosa između država, a posebno u istražnim radnjama. Naravno da se mora sprečiti dotok vode, ukoliko je pronađeno 260 posmrtnih ostataka. Moramo ispoštovati prava žrtava i njihovih porodica. Na šta bi to ličilo da se ispusti voda, bez obzira na energetsku situaciju, ali ovo je nešto što se duguje ljudima koji su stradali", rekao je Vekarić.

On je dodao da je bilo i međunarodnih intervencija da se voda ne pušta, iz haškog tužilaštva i od evropskog parlamentarca Jelka Kacina, te da je srpsko tužilaštvo, sa drugim nadležnim organima Srbije, spriječilo puštanje vode.

"Nijedan naš državni organ nije imao dilemu oko toga", rekao je Vekarić.

On nije mogao da kaže koliko će trajati obustava puštanja vode u jezero Perućac, ali je dodao da bi posmrtne ostatke trebalo izvaditi što prije kako bi se voda pustila.

Punjenje akumulacionog jezera Perućac, iz kojeg se vodom snabdijeva hidroelektrana Bajina Bašta, odgođeno je do završetka istrage o posmrtnim ostacima nedavno pronađenim u tom jezeru. Punjenje jezera Perućac, koje se nalazi na granici BiH i Srbije, trebalo je da počne sinoć.

Nedavno je jezero bilo ispražnjeno zbog remonta hidroelektrane Bajina Bašta, što su iskoristile komisije za nestale iz Srbije, BiH i sa Kosova kako bi pretražile dno tog jezera u potrazi za žrtvama proteklih ratova u regionu.

Predsjednik srbijanske Komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je ranije da je tada na srpskoj strani jezera pronađeno nekoliko ostataka, za koje se ispostavilo da su životinjskog porijekla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: