Odluka suda
4

Zabranjeno poništavanje konkursa na kojem je Šerif Isović izabran za direktora Porezne uprave FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu zabranio je poništenje konkursa na kojem je Šerif Isović izabran kao najbolji kandidat za direktora Porezne uprave FBiH.

"Određuje se mjera osiguranja kojom se zabranjuje protivniku osiguranja Federacija BiH, Vlada FBiH donošenje odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH od 15.6.2017. godine, kao i poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u vezi s tim do okončanja sudskog postupka", stoji u rješenju.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 8. februara trebala potvrditi imenovanje Isovića, ali to se nije desilo jer su ministri iz SBB-a i HDZ-a glasali protiv te odluke.

Podsjećamo, Isović već dvije godine obnaša funkciju v. d. direktora Porezne uprave i prema svim pokazateljima i ocjenama stručnjaka pokrenuo je mnoge značajne procese u toj instituciji, pooštrio kontrole naplate poreza zbog čega su i budžeti postali likvidniji.

U oktobru prošle godine raspisan je konkurs za imenovanje direktora Porezne uprave, a prijavilo se osam kandidata, ali je Isović ocijenjen kao najbolji.

Iako je konkursna procedura završena i postoji mišljenje Agencije za državnu službu FBiH da je jedini kandidat Šerif Isović i da se mora postaviti u roku od pet dana, SBB i HDZ preglasali su ministre iz SDA pod izgovorom da žele postaviti v. d. direktora, odnosno nekoga drugog.

SBB i HDZ su tražili i poništenje konkursa koji je sproveden, razrješenje Isovića, ali i poništenje odluke kojom je Isović postavljen na tu funkciju, kako bi cijeli proces bio ponovo pokrenut.