{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabranjeno plakatiranje izvan mjesta predviđenih za tu svrhu

18.9.2012. u 13:44
144
Zabranjeno plakatiranje izvan mjesta predviđenih za tu svrhu
144
Zabranjeno plakatiranje izvan mjesta predviđenih za tu svrhu
Foto: Klix.ba
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo apeluje na političke partije, koalicije i nezavisne kandidate, koji učestvuju na lokalnim izborima 2012. godine, da je Zakonom o komunalnoj čistoći utvrđena zabrana postavljanja plakata izvan mjesta predviđenih za tu svrhu.
Službe komunalnih redara KJKP Rad i KJKP Park, koje vrše neposrednu zaštitu komunalne čistoće na terenu, već evidentiraju prekršaje u ovoj oblasti, koje u vidu službenih zabilješki dostavljaju komunalnim inspektorima na nadležni postupak.

Postavljanje plakata na javne površine, odnosno stubove javne rasvjete, trolejbuske i tramvajske kontaktne mreže, trafostanice, betonske podzide, izloge i fasade objekata te saobraćajne znakove i stabla, suprotno je Zakonu.

U skladu sa navedenim zakonskim odredbama inspektori podnose prekršajne naloge i donose rješenja o uklanjanju bespravih plakata na teritoriji svih devet kantonalnih općina. Novčana kazna za ovu vrstu prekršaja prema Zakonu o komunalnoj čistoći KS je od 500 do 3.000 KM za pravne osobe, od 200 do 700 KM za odgovorne osobe, 500 KM za fizičke osobe, a za građane od 10 do 500 KM.

Protiv svih političkih stranaka koje ne postupe po rješenju, prema Zakonu o inspekcijama u FBiH bit će izdati prekršajni nalozi zbog neizvršenja rješenja, kojim je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za pravne osobe i od 200 KM do 500 KM za odgovornu osobu.

Općina, kao lokalna zajednica, među prvim je nosiocima aktivnosti na zaštiti okoliša, što je sadržano i u izbornim platformama većine političkih aktera, a postavaljanje predizbornih plakata prvi je pokazatelj kako se predizborna obećanja realiziraju u praksi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: