Komšić o Dodikovom predavanju
0

Zabrana ulaska Bošnjacima je neprimjeren i tužan događaj

Sarajevo-x.com
Burne reakcije u javnosti izazvala je informacija da je Bošnjacima bio zabranjen ulaz na predavanje predsjednika RS-a Milorada Dodika na Univerzitetu Columbia u New Yorku. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na diskriminirajuće postupanje organizatora poslavši dopis predsjedniku Univerziteta Columbia, Leeju C. Bollingeru.

"S neugodnim iznenađenjem sam pročitao natpise i vidio TV zapis o diskriminirajućem odnosu organizatora povodom predavanja Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, na Vašem Univerzitetu, prema publici koja je imala namjeru prisustvovati ovoj manifestaciji. Teško mi je bilo povjerovati u istinitost takvog selektivnog, neprimjerenog i diskriminirajućeg odnosa prema američkim građanima bosanskohercegovačkog porijekla, međutim, uvjerili su me snimci televizijskih kamera", napisao je Komšić.

Istakao je da je i sam održao predavanje na Univerzitetu Columbia o prilikama i perspektivama razvitka u BiH i da su tada vrata Univerziteta bila otvorena za sve zainteresovane.

"Podsjetit ću Vas da je to bilo samo dva dana nakon medijski izuzetno eksponiranog gostovanja iranskoga predsjednika Ahmadinedžada na Vašem Univerzitetu. Tada sam dao prikaz i viziju moje zemlje koja je teško propatila i koja je, uprkos svemu, ostala opredijeljena i otvorena za demokratsko, pluralno i multikulturalno društvo. Bosnu i Hercegovinu sam vidio u porodici euroatlantskih naroda, za što se i sad zalažem", napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je da mu je nerazumljiv potez organizatora konferencije koji su selektovali ulazak u salu za predavanja po principu da se nekim američkim građanima bosanskohercegovačkog porijekla ne dozvoli ulazak u zgradu.

"Prema informacijama koje su došle do mene, ovi građani bili su uredno registrirani i nisu predstavljali sigurnosni problem. Među njima je bio i vjerski velikodostojnik islamske vjeroispovijesti u New Yorku. Čak je i bosanskohercegovačkom novinaru i dopisniku iz Ujedinjenih naroda isključeno elementarno pravo da postavlja pitanja nakon predavanja. Time je grubo narušen temeljni princip jednakosti građana, koji je sadržan i Ustavu BiH i u Ustavu SAD, kao i slobode izražavanja, javnosti rada novinara i javnih djelatnika", istakao je Komšić.

U nastavku pisma naveo je da je zatečen spoznajom da se u najrazvijenijoj demokratskoj zemlji mogla dogoditi takva situacija koja otvoreno manifestira disriminaciju po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, nepovjerenje prema vjerskim vjerodostojnicima i novinarima iz Bosne i Hercegovine, odnosno američkim građanima porijeklom iz BiH.

"Želio bih vjerovati da je do takve situacije došlo zbog površnosti u pripremama ili možda nedobronamjernosti nekih od organizatora predavanja Milorada Dodika na Vašem Univerzitetu. Volio bih saznati da li Univerzitet Columbija kao institucija stoji iza ovakvog postupka organizatora predavanja. Nakon toga bih mogao odrediti svoj konačan stav prema ovom neprimjerenom i tužnom događaju", napisao je Komšić Bollingeru.

U pismu je naveo i pozitivan doprinos Univerziteta Columbija širenju pune istine o BiH, a kopiju pisma je predsjedavajući Predsjedništva BiH poslao i ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.