BiH
0

Dodik: RS je privržena slovu, a ne duhu Dejtona

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik održao je predavanje na Univerzitetu Kolumbija o temi "Uspjeh američke spoljne politike: Dejtonski sporazum, Republika Srpska i evropske integracije BiH".

Dodik je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum veoma uspješno proveden i da nije samo zaustavio ratne sukobe, nego je uspostavio strukturu BiH i način njenog funkcioniranja.

"Ključni segment Dejtonskog sporazuma je njegov Aneks 4. - Ustav BiH, a Republika Srpska je potpisala svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time se uspostavila kao strana potpisnica ovog međunarodnog ugovora", rekao je predsjednik Dodik, navodi se u saopćenju iz njegovog kabineta.

Kazao je i da je Republika Srpska u potpunosti privržena “provođenju slova, a ne duha Dejtona, kako su to pokušali pojedini visoki predstavnici u BiH, koji su umjesto tumača, postali zakonodavci, nametanjem zakona, nikad datim pravnim ovlašćenjima”.

Naglasio je da je Republika Srpska okrenuta miru i prosperitetu i da je iskreno opredijeljena za evropske integracije BiH, ali da ne može da prihvati “zahtjeve za centralizaciju i unitarizaciju zemlje i smanjenje njenih ovlašćenja i ustavnih kapaciteta”.

Dodik je nakon predavanja odgovarao na pitanja studenata i članova akademske zajednice na univerzitetu.