Čeka se obnova
39

Zaboravljeno mjesto historije: Zbog obilnih padavina dodatno oštećena kasarna Jajce

A. B.
Kasarna Jajce
Kasarna Jajce
Usljed obilnih padavina koje su zabilježene proteklih sedmica u Sarajevu, nacionalni spomenik BiH kasarna Jajce pretrpjela je dodatna oštećenja. Naime, njen krov je urušen, a s obzirom na to da već godinama nije obnovljena te se ni ne koristi, prethodno je bilo procijenjeno da je 80 posto objekta u stanju propadanja.
Kasarna Jajce je državni objekt koji je na osnovu inicijative gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake dodijeljen na korištenje Gradu Sarajevu. Međutim, on se godinama već nije obnovio, a vrijeme je učinilo svoje.

Vremenske neprilike i neodržavanje utjecali su na to da zgrada dodatno propada pa ostaje pitanje šta će se s njom dogoditi dolaskom jeseni i zime i samim time većih količina padavina.

Kasarna Jajce
Kasarna Jajce

I ranije se nekoliko puta skretala pažnja na to da je unutrašnjost kasarne Jajce neupotrebljiva, kao i zanatski i završni radovi. Zidovi i stropovi su do 2004. godine bili u velikoj mjeri očuvani, međutim, i oni su usljed vlage počeli propadati.

Kada je kasarna Jajce dodijeljena na korištenje Gradu Sarajevu njena unutrašnjost kao i prilaz njoj je očišćen, postavljeno osvjetljenje te se tako ova monumentalna građevina vidi noću iz svih dijelova grada.

Početkom juna ove godine, gradonačelnik Skaka je održao sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Zoranom Tegeltijom gdje ga je upoznao s najznačajnijim infrastrukturnim projektima koji se nalaze u procesu realizacije sa međunarodnim finansijskim organizacijama, kao i o neriješenim imovinskim pitanjima kasarne Jajce koju je Vlada Federacije BiH dala na korištenje gradu.

Predsjedavajući Tegeltija je tom prilikom naglasio opredijeljenost Vijeća ministara da pomogne u iznalaženju rješenja oko rješavanja imovinskih pitanja kasarne, te da, u skladu sa svojim nadležnostima, podrži svaku aktivnost koja za cilj ima unapređenje odnosa i stvaranje pozitivnog ambijenta za sve građane u BiH.

Kasarna, čija je gradnja u današnjem obliku završena 1914. godine, predstavlja najsloženiji vojni objekt u BiH iz austrougarskog perioda, za čiju je gradnju i razvoj usko vezana historija grada Sarajeva.

Kasarna Jajce
Kasarna Jajce

U njoj su boravile brojne vojske, od Austro-Ugarske, Jugoslovenske narodne armije, pa sve do Armije Republike BiH i Oružanih snaga BiH.

Kompleks vojnih objekata kasarne Jajce, građenih etapno od austrougarskog perioda pa do 1948. godine, nalazi se u okviru starogradskog naselja Vratnik, na platou južnog dijela ostataka zidina srednjovjekovnog starog grada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je još 2009. godine kasarnu Jajce nacionalnim spomenikom te donijela Odluku o proglašenju Graditeljske cjeline - Jajce kasarna u Sarajevu.