Potpisan sporazum
86

Zaboravljeni LDS danas se službeno ujedinio s Našom strankom

B. R.
Ujedinili se Naša stranka i LDS (Foto: I. L./Klix.ba)
Ujedinili se Naša stranka i LDS (Foto: I. L./Klix.ba)
Liberalno-demokratska stranka se danas zvanično ujedinila s Našom strankom - LDS je organizaciono i politički postao dio NS-a. Zvaničnici su obećali da će ujedinjenje značiti rad na poboljšanju stanja u Bosni i Hercegovini.

LDS je nekada predstavljao izuzetno aktivnu političku opciju. Međutim, u posljednjoj deceniji u potpunosti su marginalizirani te su kao politička opcija djelovali na nižim nivoima u pojedinim mjestima. Od danas ta stranka zvanično više ne postoji jer se stopila s Našom strankom.

Predsjednik NS-a Edin Forto je ocijenio da je ovo početak rasta ove stranke te tvrdi da je sve više onih koji se interesuju za njen rad.

Edin Forto (Foto: I. L./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: I. L./Klix.ba)

Predsjednik LDS-a Hasib Salkić je istakao da će se ujedinjeni zalagati za više ekonomske slobode, vladavinu prava te odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Prijedlog NS-a o izmjenama Izbornog zakona je ocijenio dobrim naglasivši da "pristojna država mora imati jednog predsjednika".

Hasib Salkić (Foto: I. L./Klix.ba)
Hasib Salkić (Foto: I. L./Klix.ba)

Predsjednica Glavnog odbora NS-a Sabina Ćudić je izjavila da je rijetkost da se prilikom ujedinjavanja stranaka govori o temama, već da se uglavnom govori o brojevima. Smatra da se o konkretnim temama govorilo prilikom ujedinjenja ovih dviju stranaka te je za nju to pokazatelj da je napravila iskorak u odnosu na druge stranke.

Prema njenim riječima, glas liberalnih stranaka iz Bosne i Hercegovine jednako je važan Briselu koliko i Bosni i Hercegovini.