Završena sjednica Skupštine KS
0

Za zapošljavanje više od 12 miliona KM

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) na današnjoj sjednici razmatrali su i usvojili odluke o finansijskom planu za 2011. godinu za nekoliko institucija.

Jedna od institucija čiji je finansijski plan za 2011. godinu usvojen je Kantonalni stambeni fond.

Na primjedbu Predraga Kojovića, zastupnika Naše stranke u Skupštini KS-a, da dokumentacija tog fonda o stambenim objektima u KS-u nije ažurirana, odgovorio je ministar stambene politike Čedomir Lukić. On je istaknuo da je u toku priprema izmjene legislative, nakon čega će se moći dostavljati podaci šta i kako se gradi u KS-u i da će tada svi podaci biti ažurirani.

Zastupnici su usvojili i Odluku o davanju saglasnosti na Program rada Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe za 2011. godinu.

Usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravtvenog osiguranja KS-a za period od 1. januara do 31. marta.

Javnoj ustanovi "Služba za zapošljavanje KS" također je odobren finansijski plan prihoda i izdataka. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za 2011. godinu planirala je ukupna finansijska sredstva u iznosu od 33.672.900 KM. Ukupno raspoloživa sredstva sastoje se od poreznih prihoda - 27.053.000 KM, neporeznih prihoda - 249.600 KM, grantova - 922.800 KM, primitaka (primljene otplate po datim kreditima) u iznosu od 297.500 KM i prenesenih sredstava iz prethodne godine 5.150.000 KM.

Planom je predviđeno da se u ovoj godini za aktivnu politiku zapošljavanja utroši 12.177.387 KM.

Usvojena je i Strategija smanjenja nepovoljnih demografskih tokova na području KS-a, a ova tačka dnevnog reda ujedinila je poziciju i opoziciju budući da je strategija jednoglasno usvojena. Zastupnici su se složili da je potrebno stvoriti ambijent u kojem bi se žene ohrabrile da rađaju više djece, što podrazumijeva utvrđivanje boljih uvjeta za majke koje su na porodiljskom odsustvu.

Na sjednici su dodijeljena dva nova zastupnička mandata -Faruku Efendiću i Hadžemu Hajdareviću - oba iz SDP-a, nakon što su Fikret Musić i Haris Lulić ranije preuzeli mjesta premijera i ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo.