U četiri kantona
112

Za zapošljavanje djece poginulih boraca osigurano 700.000 KM

Klix.ba
Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar, Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović danas su u prostorijama Federalnog zavoda za zapošljavanje u Sarajevu potpisali Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca.

Projekt zapošljavanja djece poginulih boraca inicirao je Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO-a Jasnom Zlomisić.

Federalni zavod za zapošljavanje je za ovu svrhu izvdojio ukupno 700.000 KM, koje će biti podijeljene Tuzlanskom kantonu, Hercegovačko – neretvanskom, Zeničko – dobojskom i Srednjebosanskom kantonu i to po 175.000 KM. Pored toga Ministarstvo za boračka pitanja TK osiguralo je 100.000 KM za svoj kanton.

Direktorica Zavoda Helena Lončar iskazala je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, istakavši da je riječ o odličnom primjeru uspješne saradnje, a da je angažman i dobra relacija predstavnika boračkih udruženja i braniteljskih udruga bila poticaj da se krene u realizaciju ovog projekta. Takođe, naglasila je da će Zavod i ubuduće podržati aktivnosti braniteljskih udruga i boračkih udruženja na rješavanju pritanja zapošljavanja djece poginulih boraca i branitelja.

Ministar za boračka pitanja TK, Fahrudin Skopljak iskazao je svoje zadovoljstvo zbog učešća u Programu u čijem fokusu se nalazi zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i istakao da ga posebno raduje što je ovaj Program okrenut prema budućnosti.

Na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH nalazi se blizu 6.000 djece poginulih boraca i branitelja, zbog čega će Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata FBiH, prema riječima ministra Salke Bukvarevića, nastaviti davati podršku ovom i sličnim projektima.

Bukvarević je, takođe, prisustvovao današnjem potpisivanju Sporazuma, kao i predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Almin Škrijelj.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje Sporazuma i sa preostala tri kantona.