81 radnik na terenu
44

Za vrijeme SFF-a uža gradska jezgra Sarajeva se čisti 24 sata dnevno

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
KJKP "Rad" 24 sata dnevno radi na čišćenju glavnog grada BiH kako bi bh. građani i turisti uživali u čistom Sarajevu za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, kazao je portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić.

Dodao je da je povećana količina otpada i da KJKP "Rad" posebno redovno čisti užu gradsku jezgru.

"Aktivnosti na čišćenju gradske jezgre preduzeća 'Rad' su organizirane tokom 24 sata. U prvoj i drugoj smjeni angažirano je 45 ljudi na ručnom čišćenju i pražnjenju korpi za otpad, dok je u trećoj smjeni za čišćenje zaduženo 36 ljudi", kazao je Ramić.

Pražnjenje korpi za otpad i zamjena kesa u prve dvije smjene se vrši ručno , a u noćnoj smjeni i sa električnim vozilima.

Ramić je kazao da "Rad" u saradnji sa Ekopakom vrši i promotivnu aktivnost vezanu za selektivno odlaganje otpada i prikupljanje ambalažnog otpada.

"U saradnji sa Ekopakom, nabavili smo 40 kanti koje se koriste za vrijeme SFF-a. Te kante raspoređene su na četiri lokacije gdje se održava Festival", kazao je Ramić.

KJKP "Rad" je na čišćenju urbanih pješačkih zona, također, angažirao tri električna vozila i tri usisivača. Električna vozila imaju dozvolu kretanja u pješačkim zonama i pomoću njih se prazne korpe i odvozi otpad, a usisivači usisavaju sa ulica opuške, papire, plastične čaše, pakovanja od cigareta.

Iz KJKP "Rad" uputili su apel građanima da i oni povedu računa gdje i u kojim terminima odlažu otpad.