Odbili amandman
163

Za vijećnike u Gradačcu važniji novi automobil od spasonosnih injekcija za trudnice i bebe

A. K.
Vijećnici Gradskog vijeća u Gradačcu (Foto: Gradačački glas)
Vijećnici Gradskog vijeća u Gradačcu (Foto: Gradačački glas)
Vijećnici Gradskog vijeća u Gradačcu na posljednjoj sjednici pokazali su da je za njih važniji novi službeni automobil od injekcije Clexane koju koriste žene u periodu trudnoće, a osim za njih u konačnici je spasonosna i za njihove bebe.

Naime, Gradsko vijeće u Gradačcu na današnjoj sjednici je razmatralo i usvajalo prijedlog budžeta i njegovo izvršenje za ovu godinu. Vijećnica Socijaldemokrata BiH Rasema Novalić uputila je amandman kroz koji je predložila da se sredstva u iznosu od 40.000 konvertibilnih maraka iz stavke prevozne opreme preusmjere na subvencioniranje lijeka za trudnice, tačnije injekcija Clexane koje se koriste protiv zgrušavanja krvi.

"Svjesna činjenice da nisam u vladajućoj većini u Gradskom vijeću a, isto tako, svjesna toga da izabrani vijećnici u predstavničkom tijelu treba da zastupaju interese građana koji su ih izabrali, smatrala sam da će biti sluha, bez obzira da li neko bio u većini ili o poziciji, za elementarne potrebe naših građanki i građana. No, sluha nije bilo. Samo osam od 30 vijećnika je podržalo amandman. Ponavljam, predložila sam da se iznos od 40.000 KM za nabavku službenog automobila prebaci i da se za taj iznos planira subvencioniranje Clexana za trudnice. Nije prihvaćeno", napisala je Novalić.

Ona je podsjetila da Gradska uprava Gradačca ima 15 službenih automobila, kao i da se kroz danas usvojeni prijedlog budžeta povećava i stavka za plaće administraciji u iznosu od 400.000 KM.

"Treba ispuniti sva predizborna obećanja gradonačelnika i većine u vijeću, a valjda povećanje stavke za putne troškove sa 8.000 KM na 30.000 KM mogne zadovoljiti gramzivost, bezosjećajnost, nezajažljivost, bahatost, oholost…", ogorčeno je navela Novalić.

Budžet Gradačca za 2021. godinu usvojen je u iznosu od 8.496.399 KM, a parametri koji su korišteni za projekciju prihoda u prijedlogu su ostvareni u periodu januar – decembar 2020. godine, na osnovu čega je izvršena procjena ostvarenja prihoda za tekuću godinu.

Vrijedi kazati da se niskomolekularni heparin Clexane koji ima izuzetno veliku primjenu u medicini ordinira odmah pri ustanovljenoj trudnoći te pet sedmica nakon poroda, svaki dan, a sprečava stvaranje tromba koji može biti fatalan za majku i dijete. Jedna ampula u Tuzlanskom kantonu košta okvirno deset konvertibilnih maraka.