"Zaslužni sportista" Nemanja
0

Za veličanje Karadžića i Šešelja Košarac "nagrađen" četverogodišnjom platom

Piše: A. Panjeta
Nemanja Košarac (lijevo) i Mladen Plakalović (desno) (Foto: Facebook)
Nemanja Košarac (lijevo) i Mladen Plakalović (desno) (Foto: Facebook)
Iz Ministarstva civilinih poslova BiH odaslano je šturo saopštenje da je 17 bh. sportista steklo pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, dok je deset sportista internacionalnog razreda steklo pravo na mjesečnu naknadu u trajanju od četiri godine. Imena nisu objavili, a kako smo provjerili, među posljednjih 10 je "nesuđeni" bh. olimpijac Nemanja Košarac, poznat po poziranju u majici sa likom Vojislava Šešelja, s kolegom Mladenom Plakalovićem koji, pak, "preferira" Radovana Karadžića.

Kako je saopštenje objavljeno bez ijednog imena osoba kojima su dodijeljena rješenja o sticanju statusa, bilo je za očekivati da bi se među dobitnicima naknada mogla naći i neka "zanimljiva" imena, te smo odlučili potražiti o kome se radi. Imena zaslužnih objavljena su u Službenom glasniku BiH 30/10 od 19. aprila ove godine. Iako su se brojni sportisti već tada zbog brojnih neregularnosti i imena koja nedostaju bunili protiv odluke, ona je i potvrđena dodjeljivanjem rješenja.

Među 17 onih koji će primati doživotnu naknadu su srebrni olimpijci iz Melbournea 1956. godine, Muharem Biogradlić i Muhamed Mujić, "srebrna" olimpijka iz Seoula 1988. Mara Lakić-Brčanović i veliki broj sportista koji su zaista dali znatan doprinos bh. sportu. Ljudi kao što su Predrag Nikolić, Ivan Sokolov, Bojan Kurajica i Emir Dizdarević koji su 1994. kao članovi olimpijske reprezentacije BiH, osvojili srebrenu olimpijsku medalju, nema.

Među sportistima internacionalnog razreda koji će naredne četiri godine primati naknade iz državnog budžeta su i bacač kugle Hamza Alić, koji je ispunio "A" normu za Olimpijadu u Londnu 2012., slalomašica Maja Klepić za ranije ispunjenu normu za Olimpijadu u Vancouveru 2010, ali i Nemanja Košarac, mladić koji se na Facebooku hvalio fotografijama na kojima pozira u majici sa likom Vojislava Šešelja, dok je njegov kolega Mladen Plakalović s njim pozirao u majici s likom Radovana Karadžića. Za neupućene, ako ih ima, radi se o osobama optuženima za najgore ratne zločine kojima se trenutno sudi u Haagu.

Košarac, biatlonac, koji je nakon što je naš portal, a potom i mnogi mediji u BiH i regionu objavio skandalozne fotografije, kažnjen sa 90 dana suspenzije u proljetno-ljetnom periodu, a četverogodišnju naknadu dobio na osnovu ispunjene norme za Olimpijske igre u Vancouveru s kojih je "otpao" u posljednji čas, na kojima je trebao predstavljati zemlju u kojoj je čovjek čiji je fan počinio najteže zločine nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

Tako će naredne četiri godine iz budžeta BiH, koji se puni sredstvima onih koji su četiri godine trpjeli teror dvojca Šešelj-Karadžić i koji su zbog njihove politike ostali i bez kompletnih porodica, naknada biti isplaćivana i mladiću koji otvoreno slavi pomenuti dvojac.