BiH
2

Za ubistvo profesora Rešida Hafizovića na Facebooku ponuđeno 20.000 dolara

FENA
Prof. dr. Rešid Hafizović (Foto: Klix.ba)
Prof. dr. Rešid Hafizović (Foto: Klix.ba)
Upravni odbor PEN Centra u Bosni i Hercegovini zaprepašten je nečovječnom žestinom i mrakom koji širi poruka o ubistvu uglednog bh. intelektualca prof. dr. Rešida Hafizovića, člana PEN centra.

"Njegovo legitimno pravo da izrazi svoje mišljenje, da kao intelektualac promišlja i analizira fenomene suvremenog svijeta, anonimni glas mržnje pokušava da dokine pozivom na njegovo ubistvo", stoji u saopćenju Upravnog odbora PEN Centra u BiH.

Prijetnja upućena prof. Hafizoviću je, prema mišljenju PEN Centra u BiH, krivično djelo i treba ga ne samo javno osuditi nego i pozvati nadležne instance na hitnu akciju da bi se spriječile eventualne posljedice ovog užasnog čina.

Kako je objavilo Oslobođenje, Osoba koja se predstavlja kao Nejra Islamović je na Facebooku napisala kako daje 20.000 dolara za ubistvo prof. dr. Rešada Hafizovića, a dodala je da nudi i više "ako ga neko smakne sabljom".

Ta osoba je poruku ostavila kao reakciju na tekst objavljen 15. augusta na portal Saffa, pod naslovom "Mali Homeini sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu".

Prijetnju su osudili i Ekrem Tucaković, rukovodila Službe za odnose s javnošću Islamske zajednice BiH, kao i prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka.