Sjednica Vijeća ministara BiH
0

Za stambeno zbrinjavanje Roma bit će utrošeno dva miliona KM

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o fondacijama BiH koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini s ciljem podsticanja osnivanja fondacija kao neprofitnih nevladinih organizacija, posredstvom kojih se realizuje veliki broj važnih projekata u oblastima ljudskih prava, ekologije, kulture i socijalne zaštite.

Donošenjem ovog zakona, pitanja registracije fondacija i udruženja, koja su sada regulisana jednim zakonom, biće razdvojena u dva zakona, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlogom ovog zakona, fondacija se definiše kao dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija koja nema članstvo, a čiji je cilj upravljanje određenom imovinom u opštekorisnom i dobrovoljnom cilju ili privatnom interesu, koji nije zabranjen Ustavom ili zakonima.

Najmanja vrijednost osnovne imovine neophodne za osnivanje fondacije iznosi 2.000 KM, dok najmanja vrijednost imovine potrebne za osnivanje fondacije kojom se ostvaruje privatni interes iznosi 20.000 KM.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio je na 20. sjednici i Odluku o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća u BiH, koje će biti stručno i operativno tijelo Vijeća ministara.

Ovo tijelo, kojim će predsjedavati zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, čine predstavnici resornih ministarstava na nivou BiH i entitetskih ministarstava, te Vlade Brčko distrikta.

Osim koordinacije operacijama i upotrebe snaga i sredstava zaštite i spašavanja u slučaju nastanka prirodne ili druge nesreće u BiH, koordinaciono tijelo će Vijeću ministara predlagati i mjere prevencije nesreća.

Istovremeno, to tijelo će koordinisati aktivnosti pružanja međunarodne pomoći državljanima BiH u inostranstvu nakon prirodne ili druge nesreće.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o usvajanju Politike sektora telekomunikacija BiH za period 2008 – 2012. godine, s dopunama usvojenim na sjednici.

Odlukom je definisano da će uvođenje novih virtuelnih mobilnih operatera na tržište telekomunikacija u BiH biti uređeno novom politikom sektora telekomunikacija BiH za period 2013 – 2017. godine.

Na ovaj način ostavlja se potrebno vrijeme da se prije uvođenja virtuelnih mobilnih operatera u BiH sačini detaljna analiza uticaja na postojeće tržište.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je pojedinačne odluke o osnivanju Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, te o imenovanju članova ovog odbora.

Donesena je i Odluka o rasporedu 2.950.000 KM za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za 2012. godinu koju je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Prema Odluci, za stambeno zbrinjavanje Roma biće utrošeno dva miliona KM, za zapošljavanje 710.000 KM, za zdravstvenu zaštitu 210.000 maraka, te za aktivnosti na ažuriranju podataka o potrebama Roma u BiH 30.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesena je Odluka o usvajanju Politike seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u BiH, s ciljem unapređenja zdravstvenih usluga i prava vezanih za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Usvajanje politike predstavlja značajan korak za izradu dugoročnih planskih dokumenata čija će okosnica biti promocija i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.