Lokalitet Vučijak
19

Za smještaj migranata u Krajini sprema se velika površina, prvi se prebacuju u nedjelju

Klix.ba
Radnici bihaćkog javnog komunalnog preduzeća Komrad do kraja ove sedmice bi trebali potpuno očistiti i pripremiti lokaciju Vučijaka gdje će biti prebačeni migranti s područja Unsko-sanskog kantona.

Riječ je o velikoj površini na kojoj će biti postavljeni šatori koje će dodijeliti Crveni križ i druge organizacije. Tokom ovih dana bit će postavljeni i javni toaleti te cisterne s vodom.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku o dodjeli sredstava Gradu Bihaću u iznosu od 30.000 KM kako bi se ova lokacija dodatno uredila.

Crveni križ Grada Bihać saopćio je kako će za prvu pomoć podijeliti ćebad i pakete s hranom, ali da nemaju dovoljno sredstava za kontinuiranu podršku migrantima. Svakodnevno pružaju prvu pomoć povrijeđenim migrantima i pripremaju oko 2.000 obroka.

Na prethodnoj sjednici Vlada USK je zatražila od Crvenog križa BiH, UNHCR-a i IOM-a pomoć u realizaciji hitnih mjera za osposobljavanje lokacije na Vučijaku.

Prvi migranti bi mogli biti prebačeni u nedjelju ili početkom sljedeće sedmice. Centri u Borićima i Sedri su odavno puni pa migranti spavaju ispred ili u privatnom smještaju. Građani USK se nadaju da će nova lokacija ponuditi dostojanstveniji smještaj migrantima, ali i vratiti sigurnost na ulice Bihaća i drugih gradova u kojima je najveći broj migranata.