Potvrdila Izetbegović
598

Za sedam dana na Klinički centar u Sarajevu stiže 150 hiljada testova na koronavirus

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović uspjela je osigurati 150 hiljada testova na koronavirus, a koji bi trebali stići na KCUS za sedam dana.

Riječ je o iznimno kvalitetnim testovima (Real Time PCR) čija je pouzdanost 99,9 posto i koji će uveliko olakšati borbu protiv koronavirusa u Sarajevu.

Nabavka 150 hiljada testova rezultat je dogovora generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović s predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem i direktorom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom.

KCUS je započeo i brojne druge aktivnosti vezane za borbu protiv koronavirusa. Tako će u srijedu na Građevinski fakultet u Sarajevu biti prebačeno 200 kreveta za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom u izolatoriju.

Također, osposobljeno je još 25 kreveta za Kliniku za plućne bolesti na Podhrastovima koja je pretvorena u izolatorij, a danas će biti montiran i CT aparat. KCUS je otvorio i direktan prilaz sa ceste Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima kako eventualne pacijente ne bi morali nositi stepenicama.