Oglasio se ministar
156

Za sarajevske prosvjetare obezbijeđeno 30.000 zaštitnih maski, svaka škola dobit će do 1.200 KM

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Otkako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo odluku o načinu realizovanja nove školske godine brojni sindikati upućuju svoje zahtjeve i apele s ciljem omogućavanja što sigurnije nastave. Resorni ministar Anis Krivić im je poručio da škole spremno dočekuju 1. septembar i da nema brige.

Ministar Krivić govori da se zbog silnih zahtjeva direktora i sindikata usmjerenih na ispunjavanje uslova za početak školske godine stiče dojam da Ministarstvo nespremno dočekuje 1. septembar što on negira.

S ciljem umirivanja javnosti, na svom Facebook profilu je naveo i šta je sve Ministarstvo osiguralo u higijensko-epidemiološkom i edukacijskom smislu:

  • Ministarstvo je osiguralo 30.000 zaštitnih maski, a u narednom periodu će biti obezbijeđen i veći broj, kao i 3.874 pakovanja dezinfekcionog sredstva, te oko 4.000 pakovanja tečnog sapuna za osnovne i srednje škole u KS.

  • Osigurana su dodatna finansijska sredstva za škole u iznosu od 900 do 1.200 KM po školi, u zavisnosti od veličine škole. Pored toga, "škole već raspolažu sredstvima koja mogu koristiti za nabavku svega što je neophodno za poštivanje epidemioloških mjera", navodi Krivić.

  • Ministarstvo je obezbijedilo i da HES timovi Zavoda za javno zdravstvo KS posjete sve škole u KS.

- Na zahtjev Ministarstva su blagovremeno donesene epidemiološke mjere Zavoda za javno zdravstvo KS za sigurno odvijanje nastave u uslovima pandemije koronavirusa. Ministarstvo je dostavilo školama Protokol za postupanje odgovornih osoba u školama u KS u slučaju pojave koronavirus u istim.
  • Ministarstvo je izradilo tri modela nastave koji su spremni za primjenu u zavisnosti od epidemiološke situacije i preporuka Zavoda za javno zdravstvo KS.

  • Izrađena je i Metodologija realizacije online nastave u KS kako bi ista učenicima bila pistupačnija, lakša, bolja i kvalitetnija, te kako bi zahtjevala minimalan angažman roditelja učenika nižih razreda.

  • Izrađene su Smjernice za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja, u cilju povećanja kvaliteta online nastave i kako bi se nastavnici lakše i bolje snalazili u realizaciji online nastave.

  • Smjernice za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika, kako bi se vrednovanje znanja prilagodilo ovom modelu nastave i time otklonio jedan od najvećih problema realizacije online nastave u proteklom periodu.

  • Direktorima škola je Ministarstvo dostavilo Uputstvo o realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama KS koje je dostupno i javnosti, odnosno učenicima i roditeljima.

  • Dostavljena im je i obavijest da mogu angažovati potreban stručni kadar za rad u školi.

  • U proteklom periodu Ministarstvo je održalo edukacije za preko 4.000 nastavnika s ciljem unapređenja njihovih vještina u realizaciji kvalitetnije online nastave.

  • Ministarstvo je obezbijedilo pristupne kodove za platforme za učenje na daljinu za sve škole i predškolske ustanove u KS.

  • Obezbijeđeno je 300.000 KM za nabavku opreme za realizaciju online nastave.

  • Osigurana su sredstva za stavku "ugovorene usluge" za sve škole u KS.

  • Ministarstvo je održalo sastanak sa UNICEF-om o načinu primjene Okvira za ponovno otvaranje škola, koji predstavlja svjetski standard za ponovno otvaranje škola u uslovima pandemije, a primjenjeni model u KS je u potpunosti usklađen s ovim značajnim dokumentom.

  • Održani su sastanci i konsultacije sa Vijećem roditelja KS, sindikatima i direktorima u cilju kvalitetne koordinacije povodom bezbjednog početka nove školske godine.

Ministar Krivić napominje da s obzirom na sve gore navedeno nema potrebe za odgađanjem školske godine, da KS zaista spremno dočekuje početak škole u vanrednim uslovima i to kaže kako je "očigledno da je Kanton Sarajevo itekako spremniji u odnosu na druge kantone da počne sa nastavom na vrijeme".

Navodi da su sve odluke Ministarstva usklađene sa preporukama UNICEF-a i Zavoda za javno zdravstvo.

On poručuje da početak školske godine ne treba koristiti u političke svrhe i u javnost plasirati svakakve informacije jer to stvara paniku, a djeca su "prije svega".