Zakon o SIPA-i
55

Za šaku skanka: SIPA ne može raditi po nalogu kantonalnih tužilaštava

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u proteklom periodu učestvovali u nekoliko akcija rađenih po nalogu kantonalnih tužilaštava, a samo su danas u jednoj takvoj akciji oduzeli blizu 1,5 kg supstance koja asocira na skank. Međutim, SIPA ne bi smjela raditi po nalogu kantonalnih tužilaštava.

Zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u Članu 3 navodi da su nadležnosti ove agencije sprečavanje, otkrivanje i istraga krivičnih djela iz nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine, kao i pružanje pomoći Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u prikupljanju obavještenja, te izvršavanje naloga Suda i Glavnog tužioca BiH.

Međutim, SIPA je po nalozima kantonalnih tužilaštava iz Tuzle i Sarajeva, samo u protekla dva dana, učestvovala u dvije ukcije "Artan" i "Đurđevik", u kojima je, uz ostalo, uhapšen i bivši direktor i sadašnji zaposlenik Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik Adnan Šabić.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je za Klix.ba da je sporno što kantonalna tužilaštva angažuju SIPA-u.

"SIPA kao policijski organ, kao agencija, ne bi mogla raditi nijedan predmet s bilo kojim kantonalnim tužilaštvom, niti s tužilaštvima u RS-u i Distriku Brčko, zato što je zakonom o SIPA-i vrlo precizno definirana njihova nadležnost", kazao je Lukač.

Dodaje da u tom članu vrlo precizno stoji da SIPA isključivo radi i postupa po nalogu glavnog državnog tužitelja u rješavanju krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH.

"To su krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Prema tome, kad čovjek pogleda tu odredbu, ne može kantonalno tužilaštvo ili tužilaštva iz RS-a i Distrikta Brčko izdati nalog SIPA-i kao policijskom organu da idu raditi nešto zajedno, poručio je Lukač, dodavši da se uprkos tome to događa.

Ističe da je svojevremeno razgovarao s direktorom SIPA-e o toj temi, skrenuvši mu pažnju.

"Ja sam čovjek koji je osnovao SIPA-u, koji je učestvovao u donošenju tih istih zakona. Meni je ta problematika poznata i bliska. Znam zašto je neka odredba takva kakva jeste. Meni to ne smeta. Neće se napraviti nešto loše ako SIPA to i uradi", zaključio je direktor FUP-a Dragan Lukač za Klix.ba.